Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Functions – Angles

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Trigonometric Functions – Angles”.

1. If the initial side is overlapping on the terminal side, then angle is ________
a) 0°
b) 180°
c) 90°
d) 270°
View Answer

Answer: a
Explanation: The angle is formed if we start to rotate from initial side till terminal side comes. If they both overlap then angle is said to be 0°.
advertisement

2. If we start to rotate and after completing one revolution again initial side overlap with terminal side, then the angle formed is _________
a) 0°
b) 180°
c) 90°
d) 360°
View Answer

Answer: d
Explanation: The angle is formed if we start to rotate from initial side till terminal side comes. If we start to rotate and after completing one revolution again initial side overlap with terminal side, then the angle formed is 360°.

3. 1 radian is _______________
a) 54°48’
b) 57°16’
c) 180°
d) 17°46’
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, π radian = 180 degree
1 radian = 180/π degree = 57.27° = 57° (0.27*60)’ = 57°16’.
advertisement
advertisement

4. 1 degree is _________ radian.
a) π
b) 0.046
c) 0.1746
d) 0.01746
View Answer

Answer: d
Explanation: 180 degree = π radian
1 degree = π/180 radian = 0.01746 radian.

5. 4 radians = _____________
a) 720°
b) 240°51’53”
c) 229°10’59”
d) 233°11’48”
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, π radians = 180 degrees
1 radian = 180/π degrees
4 radians = 720/π degrees = 229.183° = 229° (0.183*60)’ = 229 (10.98)’ = 229°10’59”.
advertisement

6. If angle of arc is 60° and the length of arc is 20 cm. Find the radius of the circle from which arc is intercepted.
a) 18.08 cm
b) 17.07 cm
c) 19.09 cm
d) 18 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: 180 degree = π radian
1 degree = π/180 radians
60 degrees = 60* π/180 radians = π/3 radians
Angle=Arc length/Radius
π/3 = 20/Radius => Radius = 60/π = 19.09 cm.

7. If length of arc is 40 cm and radius of circle of arc is 10 cm then find the angle made by the arc.
a) 720°
b) 240°51’53”
c) 229°10’59”
d) 233°11’48”
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, Angle=Arc length/Radius
Angle = 40/10 = 4 radians
π radians = 180 degrees
1 radian = 180/π degrees
4 radians = 720/π degrees = 229.183° = 229° (0.183*60)’ = 229°(10.98)’= 229°10’59”.
advertisement

8. The second hand of the watch is 2 cm long. How far the tip will move in 40 seconds?
a) 6.28 cm
b) 12.56 cm
c) 3.14 cm
d) 1.57 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Radius of circle=2 cm
In 60 seconds, angle covered by second hand is 360°
In 40 seconds, angle covered by second hand is 360°*4/6 = 240°
240°=240*
Angle=Arc length/Radius
240*π/180 = Arc length/2
Arc length=8 π/3 = 12.56 cm.

9. If in two circles, arcs of the same length subtend angles 45° and 60° at Centre, find the ratio of their radii.
a) 2:3
b) 2:5
c) 3:4
d) 4:3
View Answer

Answer: d
Explanation: Given θ1=45° and θ2=60°, L1=L2
We know, θ = l/r
r1 θ1 = r2 θ2
r1/r2=60/45=4/3.
So, radii are in ratio 4:3.
advertisement

10. If minute hand covers 24 cm length in 30 minutes, then how much length minute hand have?
a) 19.1 cm
b) 38.2 cm
c) 57.3 cm
d) 45 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: In 60 minutes, angle covered by minute hand is 360°.
In 30 minutes, angle covered by minute hand is 180°.
L=24 cm, θ=180°=π
θ=L/r => π=24/r => r=24/π = 38.2 cm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter