Geotechnical Engineering Questions and Answers – Stability Analysis of Infinite Slopes

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stability Analysis of Infinite Slopes”.

1. Earth embankments or slopes are commonly required for which of the following purpose?
a) Railways
b) Earth dams
c) Road ways
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Earth embankments are commonly required for railways, roadways, earth dams, levees and river training works.
advertisement

2. The failure of slopes may take place due to ___________
a) Forces between the soil particle and High water content
b) Action of gravitational force
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The failure of slopes takes place mainly due to the action of a gravitational force which tends to pull the upper portions of the soil mass downwards to a nearly more level surface.

3. Slopes is classified into ____________ types.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Slopes may be of two types: i) infinite slopes and ii) finite slopes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is an example of slopes extending to infinity?
a) Inclined face of Earth dams
b) Embankments
c) Cuts
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Slopes extending to infinity do not exist in nature.

5. Analysis of stability of slopes is used for determining ___________
a) Shearing strength and Stressed internal surface
b) Properties of the soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: An analysis of stability of slopes consist of determining the most severely stressed internal surface and the magnitude of the shearing stress to which it is subjected and determining the shearing stress along the surface.
advertisement

6. If the soil properties for all identical depths below the surface are constant, it is a _________
a) Finite slope
b) Infinite slope
c) Planar failure surface
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If a slope represents the boundary surface of a semi-infinite soil mass, and the soil properties for all identical depths below the surface are constant, it is called an infinite slope.

7. A long natural slope of cohesion-less soil is inclined at 12° to the horizontal. What will be the factor of safety of the slope if φ = 30°?
a) 1.6
b) 2.7
c) 0.13
d) 0.4
View Answer

Answer: b
Explanation: Given φ = 30° and i = 12°
Formula, F = tan φ /tan i
F = tan 30° / tan 12°
F = 2.72.
advertisement

8. Factor of safety with respect to height is given by ______________ equation.
a) FC = HC / H
b) FC = C / Cm
c) FC = τf / τ
d) FC = τC / τ
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the factor of safety FC with respect to cohesion, also represent the factor of safety with respect to height
FC = C / Cm = HC / H
Where, Cm is the mobilized cohesion at a depth H.

9. In the limiting case of stability, the angle of slope is referred to as _____________
a) Angle of deviation
b) Angle of repose
c) Angle of unstable slope
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the limiting case of stability, the angle of slope is known as the angle of repose φ.
advertisement

10. The factor of safety against safety is given by ________ equation.
a) F = HC / H
b) F = τf / τ and F = tan φ / tan i
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The factor of safety against sliding is given by equation:
F = τf /τ = tan φ / tan i.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter