Foundation Engineering Questions and Answers – Earth Pressure Introduction – 2

«
»

This set of Foundation Engineering Interview Questions and Answers focuses on “Earth Pressure Introduction – 2”.

1. In active state, the minor principal stress σ3 is _________
a) horizontal direction
b) vertical direction
c) can be both vertical and horizontal direction
d) in no direction
View Answer

Answer: a
Explanation: In active state, the minor principal stress denoted by σ3 is in horizontal direction. While in the passive state, the minor principal stress σ3 is in vertical direction.
advertisement

2. In passive state, the major principal stress σ1 ____________
a) horizontal direction
b) vertical direction
c) can be both vertical and horizontal direction
d) in no direction
View Answer

Answer: a
Explanation: In passive state, the minor principal stress denoted by σ3 is in vertical direction. While in the passive state, the major principal stress σ1 is in horizontal direction.

3. In passive state, the minor principal stress σ3 is _________
a) horizontal direction
b) vertical direction
c) can be both vertical and horizontal direction
d) in no direction
View Answer

Answer: b
Explanation: In active state, the minor principal stress denoted by σ3 is in horizontal direction. While in the passive state, the minor principal stress σ3 is in vertical direction.
advertisement
advertisement

4. For cohesion-less soil, the ratio of major to minor principal stress is __________
a) \(\frac{σ_1}{σ_3} = cos^2 (45°+\frac{φ}{2})\)
b) \(\frac{σ_1}{σ_3} = sin^2 (45°+\frac{φ}{2})\)
c) \(\frac{σ_1}{σ_3} = tan^2 (45°+\frac{φ}{2})\)
d) \(\frac{σ_1}{σ_3} = tan^2 (45°-\frac{φ}{2})\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The stress condition during plastic equilibrium is given by,
\(σ_1=2c \,tan⁡(45°+\frac{φ}{2})+σ_3 tan^2 (45°+\frac{φ}{2}),\) and for cohesion-less soil, c=0,
∴ \(\frac{σ_1}{{σ_3}} = tan^2 (45°+\frac{φ}{2}).\)

5. The ratio of horizontal stress σh to vertical stress σv is _______
a) coefficient of earth pressure
b) coefficient of volume change
c) coefficient of compressibility
d) coefficient of consolidation
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of earth pressure is defined as the ratio of The ratio of horizontal stress σh to vertical stress σv.
∴ \(K=\frac{σ_h}{σ_v}.\) Where, K = coefficient of earth pressure.
advertisement

6. The coefficient of earth pressure for active state of plastic equilibrium is given by ___________
a) \(K_a=\frac{1}{tan^2 (45°+\frac{φ}{2})} \)
b) \(K_a=tan^2 (45°+\frac{φ}{2}) \)
c) \(K_a=sin^2 (45°+\frac{φ}{2}) \)
d) \(K_a=\frac{1}{cot^2 (45°+\frac{φ}{2})} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: For the case of active state, the major principal stress denoted by σ1 is in vertical direction and the minor principal stress σ3 is in horizontal direction.
∴ \(\frac{σ_1}{σ_3} =\frac{σ_v}{σ_h} =K_a=\frac{1}{tan^2 (45°+\frac{φ}{2})}. \)

7. The coefficient of earth pressure for passive state of plastic equilibrium is given by ________
a) \(K_p=\frac{1}{tan^2 (45°+\frac{φ}{2})} \)
b) \(K_p=tan^2 (45°+\frac{φ}{2})\)
c) \(K_p=sin^2 (45°+\frac{φ}{2})\)
d) \(K_p=\frac{1}{cot^2 (45°+\frac{φ}{2})} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: For the case of passive state, the major principal stress denoted by σ1 is in horizontal direction and the minor principal stress σ3 is in vertical direction.
∴ \(\frac{σ_1}{σ_3} =\frac{σ_h}{σ_v} =K_p=tan^2 (45°+\frac{φ}{2}). \)
advertisement

8. The coefficient of earth pressure for active state of plastic equilibrium in terms of sine function is _______
a) \(K_a=1-sinφ\)
b) \(K_a=\frac{1-sinφ}{1+sinφ} \)
c) \(K_a=\frac{1+sinφ}{1-sinφ} \)
d) Ka=1+sinφ
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of earth pressure for active state of plastic equilibrium is,
\(K_a=\frac{1}{tan^2 (45°+\frac{φ}{2})},\)
∴ therefore in terms of sine function,
\(K_a=\frac{1}{tan^2 (45°+\frac{φ}{2})}=\frac{1-sinφ}{1+sinφ}. \)

9. The coefficient of earth pressure for passive state of plastic equilibrium in terms of sine function is _______
a) \(K_a=1-sinφ\)
b) \(K_a=\frac{1-sinφ}{1+sinφ} \)
c) \(K_a=\frac{1+sinφ}{1-sinφ} \)
d) Ka=1+sinφ
View Answer

Answer: c
Explanation: The coefficient of earth pressure for active state of plastic equilibrium is,
\(K_p=tan^2 (45°+\frac{φ}{2}), \)
∴ therefore in terms of sine function,
\(K_p=tan^2 (45°+\frac{φ}{2})=\frac{1+sinφ}{1-sinφ}. \)
advertisement

10. During the active state of plastic equilibrium, the retaining wall moves _______
a) towards the fill
b) away from the fill
c) does not change its position
d) remains in equilibrium
View Answer

Answer: b
Explanation: During the active state of plastic equilibrium, the major principal stress denoted by σ1 is in vertical direction and the minor principal stress σ3 is in horizontal direction. Therefore, the movement of the wall will be away from the back fill.

11. During the passive state of plastic equilibrium, the retaining wall moves _______
a) towards the fill
b) away from the fill
c) does not change its position
d) remains in equilibrium
View Answer

Answer: a
Explanation: During the passive state of plastic equilibrium, the major principal stress denoted by σ1 is in horizontal direction and the minor principal stress σ3 is in vertical direction. Therefore, the movement of the wall will be towards the back fill.

12. In active state of plastic equilibrium, the earth pressure on the wall ________
a) increases
b) decreases
c) is zero
d) is constant
View Answer

Answer: b
Explanation: When the wall moves away from the backfill, mobilization of the internal resistance of the soil takes place in the direction away from the wall. Hence the earth pressure on the wall decreases.

13. In passive state of plastic equilibrium, the earth pressure on the wall ________
a) increases
b) decreases
c) is zero
d) is constant
View Answer

Answer: a
Explanation: In passive state of plastic equilibrium, when the wall moves towards the fill, the earth pressure increases because the shearing resistance builds up in the direction of the wall.

14. In active state, the failure wedge shows ____________
a) downward movement
b) upward movement
c) left side movement
d) right side movement
View Answer

Answer: a
Explanation: In the active state of plastic equilibrium, the wall moves away from the fill because of the mobilization of the internal resistance of the soil taking place in the direction away from the wall. Due to this the failure wedge shows downward movement.

15. In passive state, the failure wedge shows ____________
a) downward movement
b) upward movement
c) left side movement
d) right side movement
View Answer

Answer: b
Explanation: In passive state of plastic equilibrium, the wall moves towards the fill because of the shearing resistance that builds up in the direction of the wall. Due to this the failure wedge shows upward movement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundation Engineering.

To practice all areas of Foundation Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter