Geotechnical Engineering Questions and Answers – Well Sinking

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Well sinking”.

1. Laying of the well curb in river bed having water, is done by _________
a) Draining out the water
b) Diverting the water
c) Constructing cofferdams
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If water is present in the river, suitable cofferdams are constructed around the site of the well and islands are made.
advertisement

2. To avoid the setting of the cutting edge unevenly, ___________ can be introduced.
a) Wooden sleepers
b) Smooth oil surface
c) Bottom plug
d) Steining bars
View Answer

Answer: a
Explanation: It is desirable to insert wooden sleepers below the cutting edge at regular intervals so as to distribute the load and avoid setting of the cutting edge unevenly during concreting.

3. The inside shuttering of the well curb is made up of _________
a) Steel
b) Wood
c) Brick masonry
d) Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: The inside shuttering of the well curb is generally made of brick masonry built to proper profile and plastered and the outer shuttering is made by wood or steel.

4. Excavation of soil inside the well in river beds can be done by ________
a) Auger
b) Sending in Workers
c) Special equipment
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Excavation and scooping out of the soil inside the well can be done by sending down workers inside the well till the depth of water inside becomes about 1 m.

5. When the well is sunk deeper, the skin friction is decreased by which of the following method?
a) Use of phawrah jhams
b) By tilting and shifting
c) By applying kentledge
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: To overcome the increased skin friction and the loss of weight due to buoyancy when the well is sunk deeper, additional load known as kentledge is applied on the well.
advertisement

6. Unequal dredging of well causes _________
a) Collapsing of well
b) Tilting
c) Open excavation
d) Maximum skin friction
View Answer

Answer: b
Explanation: When the dredging is done unequally tilts and cannot be rectified if the well is sunk to a greater depth.

7. The radius of the well curb should be kept _________ larger than the outside radius of well steining.
a) 2 cm and 4 cm
b) 2 m
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As a precaution to avoid tilts and shifts, the radius of curb should be kept 2 to 4 cm larger than the outside radius of well steining.

8. To counter act the tilts in the well during sinking operations, which of the following measures can be used?
a) Regulation of grabbing
b) Strutting the well
c) Pushing by jack
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Any of the following measures can usefully be employed to counteract the tilts in the well during sinking operations: i) regulating of grabbing ii) water jetting iii) eccentric loading iv) pulling the well vi) pushing by jacks.

9. In which of the following methods, hydraulic jack is used to counter attack the tilt in the well?
a) Pulling the well
b) Eccentric loading
c) Pushing by jack
d) Pulling the well
View Answer

Answer: c
Explanation: In pushing by jack method, the well may be pushed by force applied by hydraulic or mechanical jack on the tilted side of the wall.
advertisement

10. The method that is used to avoid the further increase in tilt is ___________
a) Pushing by jack
b) Eccentric loading
c) Strutting the well
d) Pushing the well
View Answer

Answer: c
Explanation: Strutting the well method is used to avoid any further increase in the tilt of the well rather than rectifying it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn