Foundation Engineering Questions and Answers – Geophysical Methods – 1

«
»

This set of Foundation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geophysical Methods – 1”.

1. The measurement of resistance and penetration is done by __________
a) dynamic and static loading
b) dynamic loading only
c) static loading only
d) no loads
View Answer

Answer: a
Explanation: The penetration and sounding tests involve the measurement of resistance to penetration of a sampling spoon or other tools under dynamic or static loadings.
advertisement

2. The standard penetration test is given in ____________
a) IS: 800-2007
b) IS: 2131-1981
c) IS: 456-2000
d) IS: 178- 2008
View Answer

Answer: b
Explanation: The standard penetration test is given in IS: 2131-1981. The IS: 800-2007 is the code book for general construction in steel structures. IS: 456-2000 is the code book for general construction in plain and reinforced concrete.

3. The standard penetration test is performed in clear hole of _____________ mm in diameter.
a) 10 to 30
b) 30 to 50
c) 55 to 150
d) 150 to 1000
View Answer

Answer: c
Explanation: According to IS: 2131-1981, the standard penetration test is performed in clear hole of 55 to 150 mm in diameter. A casing or drilling mud is used to support the sides of the hole.
advertisement
advertisement

4. The sampler in standard penetration test has outer diameter of _________ mm.
a) 50.8
b) 60.3
c) 70.3
d) 80.2
View Answer

Answer: a
Explanation: In the standard penetration test, thick wall samplers are used which has an outer diameter of 50.8 mm or 2 inches. The thick wall sampler is given an inner lining.

5. The sample in standard penetration test has inner diameter of _________ mm.
a) 50.8
b) 60
c) 35
d) 75
View Answer

Answer: c
Explanation: In the standard penetration test, thick wall split-tube samplers are used which has an inner diameter of 35 mm or 1.5 inches. The outer diameter of the sampler is 50.8 mm.
advertisement

6. The sample is driven by a weight of _____________ in sample in standard penetration test.
a) 65 kg
b) 14 kg
c) 55 kg
d) 100 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: In standard penetration test, the thick wall split-tube sampler is driven into the undisturbed soil at the bottom of the hole under the blows of a 65 kg or 140 lb drive weight.

7. The height of the free fall in sample in standard penetration test is ___________
a) 50 cm
b) 75 cm
c) 100 cm
d) 150 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: In standard penetration test, the thick wall split-tube sampler is driven into the undisturbed soil at the bottom of the hole under the blows of a 65 kg drive weight with a free fall of 75 cm or 30 inches.
advertisement

8. The sampler is driven through ____________ as seating drive.
a) 50 cm
b) 15 cm
c) 100 cm
d) 150 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum open length of the sampler should be 60 cm. When the sampler is driven through depth of first 15 cm, it is known as seating drive. Then the sampler is further driven beyond the 15 cm or the seating drive for the test.

9. The penetration resistance is driving the sampler __________
a) 5 cm beyond seating drive
b) 30 mm beyond seating drive
c) 30 cm beyond seating drive
d) 10 cm beyond seating drive
View Answer

Answer: c
Explanation: When the sampler is driven through depth of first 15 cm, it is known as seating drive. Then the sampler is further driven beyond the seating drive for another 30 cm or 12 inches or until 100 blows have been applied.
advertisement

10. Refusal of standard penetration test occurs when the sampler penetrates ________
a) less than 2.5cm under 50 blows
b) less than 2.5cm under 20 blows
c) less than 2.5cm under 10 blows
d) less than 2.5cm under 5 blows
View Answer

Answer: a
Explanation: In standard penetration test, the refusal has is said to have been reached when the sampler penetrates less than 2.5cm under 50 blows. In very fine, silty, saturated sand, an apparent increase in resistance occurs.

11. In the electrical resistivity method, the unit of resistivity is ohms-cm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the electrical resistivity method, the electrical resistivity is the electrical resistance per unit length and per unit of cross-sectional area at a specified temperature. Hence its units is ohms-cm.

12. Every soil has same resistivity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Each soil has its own resistivity depending on the water or moisture content, compaction, composition, etc. The resistivity is low for saturated silt and it is high for loose dry gravel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundation Engineering.

To practice all areas of Foundation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter