Foundation Engineering Questions and Answers – Design of Flexible Pavements – 1

«
»

This set of Foundation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Flexible Pavements – 1”.

1. ____________is a relatively stable crust constructed over the natural soil for the purpose of supporting and distributing the wheel loads.
a) pavements
b) wall
c) beam
d) column
View Answer

Answer: a
Explanation: A pavement is a floor constructed over the natural soil. Road is a form of pavement. The pavements are constructed for transportation purpose that is relatively safe and fast then the conventional compacted soil.
advertisement

2. The pavements can be ______
a) flexible only
b) semi flexible only
c) rigid only
d) flexible, semi flexible and rigid
View Answer

Answer: d
Explanation: The pavements are classified depending on the mode of supporting and distribution of loads as:

  • Flexible
  • Semi-flexible
  • Rigid.

3. The flexible pavements consists of _____________
a) thin wearing surface
b) thick wearing surface
c) no wearing surface
d) wearing surface present at only specific places
View Answer

Answer: a
Explanation: The flexible pavements consists of thin wearing surface which is built over a base and sub-base course, and they rest on compacted surface. The wearing surface is smooth in order for the vehicles to ride on it.
advertisement
advertisement

4. __________ can take appreciable tensile stress.
a) Flexible pavement
b) Semi-flexible pavement
c) Rigid pavement
d) Tar pavement
View Answer

Answer: c
Explanation: A rigid pavement can take appreciable tensile stress and is capable of bridging small weakness and depression in the sub-grade. The flexible pavements are able to resist only small tensile stresses.

5. The flexible pavements resist ___________ tensile stresses.
a) only very small
b) large
c) negligible
d) very large
View Answer

Answer: a
Explanation: The flexible pavements consists of thin wearing surface which is built over a base and sub-base course and are able to resist only small tensile stresses. The semi flexible pavement can possess appreciable flexural strength.
advertisement

6. A semi-flexible pavement is made of ___________
a) tar only
b) bitumen only
c) dry-lean concrete
d) aggregates only
View Answer

Answer: c
Explanation: A semi-flexible pavement is made of dry-lean concrete or soil cement. The semi-flexible pavement possesses qualities intermediate between the flexible and the rigid pavements.

7. The modulus of electricity of a semi-flexible pavement is ___________
a) lower than concrete
b) greater than concrete
c) equal to concrete
d) is always zero
View Answer

Answer: a
Explanation: The semi flexible pavement possess appreciable flexural strength but its modulus of electricity is lower than concrete. This is due to the fact that the semi flexible pavement is made of dry-lean concrete or soil cement.
advertisement

8. The design of flexible pavement is based on ________
a) slab mechanism
b) grain to grain transfer
c) column mechanism
d) footing mechanism
View Answer

Answer: b
Explanation: The design of flexible pavement is based on the principle that the surface load is dissipated by carrying it deep into the ground through the successive layers of granular material. Thus it uses grain to grain transfer mechanism.

9. The flexible pavement do not distribute the load by ______
a) distributing through thick layers
b) grain to grain transfer
c) bending action
d) layered system
View Answer

Answer: c
Explanation: The wheel load acting on the pavement will be distributed to a wider area such that stress decreases with the depth. The flexible pavement uses grain to grain transfer mechanism. Hence, it uses the concept of layered system.
advertisement

10. The thickness design of flexible pavement is dependent on _________
a) uniformity of subgrade
b) thickness of subgrade
c) length of subgrade
d) strength of subgrade
View Answer

Answer: d
Explanation: The thickness design of flexible pavement is influenced by the strength of subgrade as the load transfer is based on grain-to-grain mechanism. It also depends upon the quality and the compactness of the subgrade.

11. In the lower layers of the flexible pavement, lower quality materials are used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The flexible pavement distributes the load by grain-to-grain mechanism that involves many layers. As the load is distributed, it decreases in magnitude with the depth. Therefore, in the lower layers of the flexible pavement, lower quality materials are used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundation Engineering.

To practice all areas of Foundation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter