Foundation Engineering Questions and Answers – Reinforced Earth

«
»

This set of Foundation Engineering online test focuses on “Reinforced Earth”.

1. The essential feature of reinforced earth is that __________ develops between compacted layer of earth and reinforcing elements.
a) friction
b) tension
c) compression
d) shear
View Answer

Answer: a
Explanation: The reinforced earth consists of a compacted soil mass within which reinforcing elements are embedded. The essential feature of the reinforced earth is that friction develops between compacted layer of earth and reinforcing elements.
advertisement

2. ______ is developed in reinforcement.
a) Friction
b) Tension
c) Compression
d) Shear
View Answer

Answer: b
Explanation: The essential feature of reinforced earth is that friction develops between compacted layer of earth and reinforcing elements. The soil transfers the forces built up in the earth mass to the reinforcement by means of friction. Thus, tension is developed in the reinforcement.

3. The modern form of application of reinforced earth was first developed by _____
a) Darcy
b) Skempton
c) Henry Vidal
d) Marshal
View Answer

Answer: c
Explanation: The modern form of application of reinforced earth was first developed by Henry Vidal who first constructed major retaining walls in France in 1968. Darcy has contributions in the field of soil permeability.
advertisement
advertisement

4. The reinforcement members are used to provide _______ in earth mass where _____ are produced.
a) tensile strength, compressive stresses
b) tensile strength, shear stresses
c) compressive strength, tensile stresses
d) shear strength, tensile stresses
View Answer

Answer: b
Explanation: The reinforcement members are used to provide tensile strength in earth mass where shear stresses are produced. The provision of the members leads to the redistribution of the stresses internally within each member.

5. In reinforcing elements, galvanised steel strips of _________ width and ____ thickness are used commonly.
a) 50 to 100 mm, 9mm
b) 50 to 70 mm, 20mm
c) 110 to 180 mm, 30mm
d) 200 to 310 mm, 40mm
View Answer

Answer: a
Explanation: In reinforcing elements, galvanised steel strips of 50 to 100 mm width and 9 mm thickness are used commonly. These galvanised steel strips are several meters in length.
advertisement

6. In general from the data on galvanised steel, it has a service life of _____ in soil.
a) 2 days
b) 120 months
c) 10 years
d) 120 years
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the galvanised steel is resistant to corrosion, from the data available on the rate of corrosion of galvanised steel it indicates that, elements if this material are to have a service life of 120 years in soil.

7. The soil used in the backfill should have particles of not more than _____ passing 63 μm sieve.
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
View Answer

Answer: a
Explanation: The soil used in the backfill should predominantly be coarse-grained and it is proposed that not more than 10% of the particles should pass 63 μm sieve. The first level of the reinforced strips is placed at the ground level.
advertisement

8. The wall facing element is also known as _______
a) plaster
b) POP
c) skin
d) coat
View Answer

Answer: c
Explanation: The wall facing element is provided at the free boundary of a reinforced earth structure. This is done to provide some form of barrier and these elements are known as skin. These elements can be flexible or stiff.

9. In general, the reinforced earth structures are ________
a) flexible
b) stiff
c) rigid
d) firm
View Answer

Answer: a
Explanation: In general, the reinforced earth structures are quite flexible. Being flexible, they can withstand foundation deformations or the foundation settlements. They can also withstand earthquake force more efficiently.
advertisement

10. The reinforced earth structures can be transported easily.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The most of the reinforced earth structures are quite flexible. Being flexible, they can be much easily transported. Since they can be transported easily, these can be constructed speedily.

11. In design of reinforced earth wall, the Rankine’s earth pressure is valid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In design of reinforced earth wall, the Rankine’s earth pressure is valid. Rankine’s earth pressure for active state holds good due to which the failure plane makes an angle \(45°+\frac{φ}{2}.\)

12. By the use of reinforcing elements in earth __________
a) it restrains lateral deformation
b) it provides lateral deformation
c) it produces shear stress
d) it produces shear failure
View Answer

Answer: a
Explanation: The reinforced soil concept is based in the mobilization of inter facial shearing resistance between the soil and the reinforcement which in turn restrains the lateral deformation of the soil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundation Engineering.

To practice all areas of Foundation Engineering for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter