Geotechnical Engineering Questions and Answers – Cased Cast-in-Situ Concrete Piles

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cased Cast-in-Situ Concrete Piles”.

1. Cased cast-in-situ piles are suitable for _________ conditions.
a) Seasonal moisture change
b) Dry condition
c) All ground conditions
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Cased cast-in-situ piles are suitable in practically all ground conditions.
advertisement

2. Bored compaction piles are the modification of __________
a) Composite piles
b) End bearing piles
c) Compaction piles
d) Under-reamed piles
View Answer

Answer: c
Explanation: Bored compaction piles are the modification of under-reamed piles. These piles are also cast-in-situ piles, same as under-reamed piles.

3. The types of Raymond concrete piles in use are __________
a) Raymond standard concrete pile and Raymond step-taper pile
b) Raymond cased pile
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At present, two types of Raymond piles are in use i) Raymond standard concrete pile and ii) Raymond step-taper concrete pile.
advertisement
advertisement

4. The Raymond standard pile is used primarily as a________
a) Compaction pile
b) Tension pile
c) Friction pile
d) End bearing pile
View Answer

Answer: c
Explanation: The Raymond standard pile is used primarily as a friction pile since its uniform heavy taper of 1 in 30 usually results in shorter piles.

5. One of the main advantages of using cased piles are _________
a) On-the-job-length flexibility and Internal inspection after being driven
b) Protect concrete fillings
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The advantages of using cased piles are the on-the-job length flexibility, internal inspection after it is driven.
advertisement

6. Who was the first to develop a method for placing cast-in-situ concrete piles?
a) McArthur
b) A.M. Wellington
c) Raymond
d) Hiley
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1897, A.A. Raymond patented the Raymond pile system and was first develop a practical, economical way of placing cast-in-situ concrete piles.

7. Raymond concrete pile is reinforced with _________
a) Corrugated steel shell
b) Steel mandrel
c) Steel bars
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Raymond standard concrete pile consists of thin corrugated sheet steel closed at the bottom that acts as a reinforcement.
advertisement

8. The type of cased piles used in soil, where the driving is very hard?
a) McArthur cased pile
b) Raymond standard pile
c) Western button bottom piles
d) Swage pile
View Answer

Answer: d
Explanation: Swage piles are used with advantage in some soil where it is designed to leave watertight shell for some time before filling the concrete.

9. Western button bottom piles uses ________ for driving.
a) Concrete plug
b) Auger
c) Conical shoe
d) Under-reamer
View Answer

Answer: a
Explanation: The western button pile uses a concrete plug, of the shape of a button to form an enlarged hole in the soil for driving.
advertisement

10. The piles that are suitable for end-bearing to friction friction-load carrying soils is _________
a) Swage piles
b) Union metal monotone piles
c) McArthur cased piles
d) Western button pile
View Answer

Answer: b
Explanation: Monotube piles use tapered fluted steel without mandrel, so they are suitable for a wide variety of soil conditions, from end-bearing to friction-load-carrying soils.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter