Geotechnical Engineering Questions and Answers – Shapes of Wells and Component Parts

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shapes of wells and component parts”.

1. The common types of well shape are _________
a) Rectangular
b) Dumb bell
c) Single circular
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The common types of well shapes are: i) single circular ii) Twin circular iii) Dumb-well iv) Double-D v) Twin-hexagonal vi) Twin-octagonal vii) Rectangular.
advertisement

2. Well are also called as __________
a) Open caissons
b) Shell sunk
c) Caisse
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Open caissons (“caisson” a French word) are called as wells.

3. ___________ forms the most common type of deep foundation for bridges.
a) Pile foundation
b) Well foundation
c) Shallow foundation
d) Pier foundation
View Answer

Answer: b
Explanation: In India, well foundation forms the most common type of deep foundation for bridges.

4. The choice of a particular shape for a well depends on ________
a) Dimension of the base and Cost of sinking
b) Type of soil condition
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The choice of a particular shape of well depends upon the dimension of the pier or abutment, the care and cost of sinking, the considerations of the tilt and shift during the sinking.

5. What are the types of caissons that can be used as a foundation?
a) Box caissons and Open caissons
b) Closed caissons
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The caissons are of three types: i) Box caissons ii) open caissons iii) pneumatic caissons.
advertisement

6. Which of the following caissons, permits excavation in dry?
a) Pneumatic caissons
b) Box caissons
c) Open caissons
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A pneumatic caisson has its lower end designed as a working chamber in which compressed air is forced to prevent the entry of water and thus permit excavation in dry.

7. The sinking of the dredge is uniform in which of the following, shapes of well?
a) Double-D
b) Rectangular
c) Circular
d) Dumb-well
View Answer

Answer: c
Explanation: As the perimeter of the circle is equidistant at all points from the center of the dredge hole, the sinking is more uniform than other shapes.

8. The components that are needed to be considered in designing of a well foundation is _______
a) Shape of the well
b) Sand filing
c) Bottom plug
d) Dredge hole
View Answer

Answer: c
Explanation: The following components of a well have to be considered in the design of a well foundation: well curb cutting edge, steining, Bottom plug and well cap.

9. A disadvantage in using circular shape of well foundation is ___________
a) Minimum perimeter
b) Skin friction is maximum
c) Diameter of well is more than required
d) Sinking is more uniform
View Answer

Answer: c
Explanation: The disadvantage of a circular well is that in the direction parallel to the span of the bridge, the diameter of the well is much more than the minimum size required.
advertisement

10. The most economical shape, of a well for the construction of large pier is _________
a) Twin circular
b) Double-D
c) Rectangular
d) Single circular
View Answer

Answer: b
Explanation: The dredge area for a double-D shape is smaller when compared to others; hence it can be more economical than a singular circular well.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn