Geotechnical Engineering Questions and Answers – Types of Piles

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Piles”.

1. The art of driving piles into the ground was first established by __________
a) Greeks
b) Romans
c) Philippians
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The art of driving was first well-established in Roman times and the details of such foundation were recorded by Vitruvius in 59 A.D.
advertisement

2. Based on the function, piles can be classified into ___________ types.
a) 4
b) 6
c) 8
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the function or the use, piles may be classified as 1) end bearing piles 2) friction piles 3) compaction piles 4) tension pile 5) anchor pile 6) fender pile 7) batter pile 8) sheet pile.

3. Which of the following piles is used to compact loose granular soil?
a) Friction piles
b) End bearing piles
c) Compaction piles
d) Tension piles
View Answer

Answer: c
Explanation: Compaction piles are used to compact loose granular soil, thus increasing their bearing capacity.
advertisement
advertisement

4. Sheet piles are commonly used as __________ in hydraulic structure.
a) Bulk heads
b) Bearing stratum
c) Boulders
d) Composite piles
View Answer

Answer: a
Explanation: Sheet piles are commonly used as bulkheads, or as an impervious cutoff to reduce seepage and uplift under the hydraulic structure.

5. The piles that are used for protecting structures from ships and floating object is ____________
a) Anchor piles
b) Fender piles
c) Compaction piles
d) Batter piles
View Answer

Answer: c
Explanation: Fender piles and dolphins are used to protect waterfront structures against the impact of ships or other floating objects.
advertisement

6. Modern pile driving method was first invented by ___________
a) Romans
b) Nasmyth
c) Terzaghi
d) Vitruvious
View Answer

Answer: b
Explanation: Modern pile driving started with the first steam pile drivers, invented by Nasmyth in 1845.

7. The precast concrete piles are generally used for a maximum design load of about ____________
a) 50 tonnes
b) 100 tonnes
c) 75 tonnes
d) 80 tonnes
View Answer

Answer: d
Explanation: The precast concrete piles are generally used for a maximum design load of about 80 tonnes, except for large pre-stressed piles.
advertisement

8. Cast-in-situ piles may be classified in to ________ classes.
a) Three
b) Eight
c) Two
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: Cast-in-situ piles can be classified in to two classes: driven piles(cased or uncased) and bored piles(pressure piles, pedestal piles and under reamed piles).

9. Which of the following piles is a cast-in-situ type of concrete pile?
a) Under-reamed pile
b) Raymond standard pile
c) Pressure pile
d) Anchor pile
View Answer

Answer: b
Explanation: Raymond standard pile and Raymond step-taper pile are the common types of cast-in-situ piles.
advertisement

10. Composite piles are suitable for ______________
a) Maximum design load
b) Project above the water table
c) Compacting the soil
d) Protect water front structures
View Answer

Answer: b
Explanation: Composite piles are suitable where the upper part of a file is to project above the water table. Such a pile consists of a lower portion of untreated timber and the upper portion of concrete.

11. Piles are commonly driven in to ground by means of special device called __________
a) Pile driver and Hammer
b) Driller
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Piles are commonly driven by means of hammer supported by a crane or by a special device known as pile drivers.

12. The types of hammer used for driving piles are ___________
a) Drop hammer
b) Diesel hammer
c) Vibratory hammer
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Hammer of the following types: i) drop hammer ii) single acting hammer iii) double acting hammer iv) diesel hammer v)vibratory hammer.

13. If a hammer is raised by steam and allowed to fall by gravity on top of the pile, it is called as________
a) Diesel hammer
b) Vibratory hammer
c) Single acting hammer
d) Drop hammer
View Answer

Answer: c
Explanation: If a hammer is raised by steam, compressed air or internal combustion, but is allowed to fall by gravity alone, it is called as single acting hammer. The energy of such hammer is equal to the weight of the ram times the height of the fall.

14. Single acting hammers provide an advantage in __________ type of soil.
a) Compact soil and Hard soil
b) Light weight soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Single acting hammers are advantageous when driving heavy piles in compact or hard piles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter