Geotechnical Engineering Questions and Answers – Shallow Foundations – Settlement of Footings

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shallow Foundations – Settlement of Footings”.

1. The total settlement of a footing in clay is considered to be consisting of ___________ components.
a) One
b) Three
c) Two
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Skempton and Bjerrum, the total settlement of a footing in clay may be considered to consist of three components
S = Si + Sc + Ss.
advertisement

2. The component Sc, used in the total settlement of clay refers to which of the following?
a) Total settlement
b) Consolidation settlement
c) Immediate plastic settlement
d) Settlement due to secondary consolidation of clay
View Answer

Answer: b
Explanation: The three components used in total settlement of clay are given below:
Sc = consolidation settlement
Si = immediate elastic settlement
Ss = settlement due to secondary consolidation of clay.

3. The immediate settlement can be computed from the expression, based on ____________
a) Theory of plasticity
b) Theory of elasticity
c) Terzaghi’s analysis
d) Pressure distribution
View Answer

Answer: b
Explanation: The immediate settlement is the elastic settlement and can be computed from the following expression based on the theory of elasticity,
Si = q B (1-μ2/E s) I w.
advertisement
advertisement

4. The influence factor for rigid square footing is ____________
a) 0.88
b) 0.82
c) 1.06
d) 1.70
View Answer

Answer: b
Explanation: As suggested by BIS Code IS: 8009 Part 1, 1976 the value of influence factor Iw for rigid footing is 0.82.

5. The equation for computing immediate settlement “Si = μ0μ1 q B ( 1-μ2/Es )” was proposed by ___________
a) Janbu
b) Bjerrum
c) Kjaernsli
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In 1966, Janbu, Bjerrum, and Kjaernsli have proposed the following equation for computing the immediate settlement:
Si = μ0μ1 q B (1-μ2/Es).
advertisement

6. The value of Es used in the immediate settlement equation, can be found out using _____________
a) Triaxial test
b) Compression test
c) Direct shear test
d) Rankine’s theory
View Answer

Answer: a
Explanation: The modulus of elasticity Es used in the equation Si = μ0μ1 q B (1-μ2/Es) is computed from triaxial test data, where
Es = (σ1-σ3)/ΔL / L.

7. A combined footing may be rectangular in shape if both the columns carry ___________
a) Unequal loads
b) Equal loads
c) No load
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The combined footing may be rectangular in shape if both the columns carry equal loads, or may be trapezoidal if they carry unequal loads.
advertisement

8. The influence factor Iw for rigid rectangular footing with L/B = 1.5 is ____________
a) 0.88
b) 0.82
c) 1.70
d) 1.06
View Answer

Answer: d
Explanation: Iw = influence factor = 1.06 for rigid rectangular footing, with L/B = 1.5 = 1.70 for rigid rectangular footing, with L/B = 5.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter