Foundation Engineering Questions and Answers – Soil Samples and Samplers – 2

«
»

This set of Foundation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soil Samples and Samplers – 2”.

1. Thick wall samplers have area ratio______
a) greater than 20 -35%
b) greater than 10- 25%
c) lesser than 10 -25%
d) lesser than 15 -35%
View Answer

Answer: b
Explanation: Thin-wall samplers are the samplers in which the wall thickness of the sampling tube is less than 2.5% of the diam¬eter. Samplers for which the area ratio is greater than 10- 25% are known as thick-wall samplers.
advertisement

2. _______ sampler is suitable for soft soils.
a) Open drive sampler
b) Rotary sampler
c) Stationary position
d) No sampler
View Answer

Answer: c
Explanation: The stationary position sampler is suitable for soft soils. The stationary position sampler contains a piston or plug attached to a long piston rod extending up to the ground surface through the drill rod.

3. For soft sensitive soil, the area ratio of sample ______
a) should not exceed 20%
b) should not exceed 10%
c) should not exceed 15%
d) should not exceed 40%
View Answer

Answer: b
Explanation: For soft sensitive soil, the area ratio of sample should preferably not exceed 10%. The thin-wall samplers are those for which the area ratio is less than or equal to 10%. Samplers for which the area ratio is more than 10% are known as thick-wall samplers.
advertisement
advertisement

4. The inside clearance of the sampler should _______
a) lie between 1 to 3%
b) be less than 1%
c) lie between 2 to 6%
d) lie between 1 to 6%
View Answer

Answer: a
Explanation: The inside clearance of the sampler should lie between 1 to 3%. The outside clearance of the sampler should not be much greater than the inside clearance of the sampler.

5. For sampling saturated cohesion-less soils _______ is inserted.
a) inner liner
b) oil
c) trap valve
d) wood
View Answer

Answer: c
Explanation: For sampling saturated cohesion-less soils, a trap valve or a spring sample retainer is inserted in the drive shoe or the cutting edge. This helps to retain the sample when the sampler is raised.
advertisement

6. The undistributed samples are obtained by ______
a) thin wall samplers
b) thick wall samplers
c) both thin and thick wall samplers
d) no type of samplers
View Answer

Answer: a
Explanation: The undistributed samples are obtained by thin wall samplers in which the wall thickness of the sampling tube is less than 2.5% of the diam¬eter or the area ratio is less than or equal to 10 %.

7. To impart cohesion, ______ is used.
a) water
b) asphaltic emulsions
c) lime
d) powder soda
View Answer

Answer: b
Explanation: For obtaining undistributed samples of soils, cohesion to the sand is imparted by adding asphaltic emulsions, or to freeze the sand at the sampling depth or near the lower end of the sampler.
advertisement

8. For undistributed samples ______ is used.
a) compressed air sampler
b) thick sampler
c) care cutter
d) rotary sampler
View Answer

Answer: a
Explanation: For obtaining undistributed samples, compressed air samplers are used. It enables the sample to be removed from the ground into an air chamber and then lifted to the ground surface without contact with water.

9. Sampler is over driven to avoid the compression of sample.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The sampler should never be over driven so as to compress the sample. When the sampler is over driven, the soil sample gets compressed due to the air locked between the sampler and the sample.
advertisement

10. For undisturbed sampling, the penetration of the sampler should be periodic.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: For undisturbed sampling, the penetration of the sampler into the soil should be continuous and rapid. The sampler should not be penetrated in a slow and periodic manner.

11. For transport of sample to laboratory, the sample is ________
a) wrapped in wax paper
b) mixed with other samples
c) given disturbance
d) saturated with lime
View Answer

Answer: a
Explanation: For transport of sample to laboratory, the samples can be cut out and trimmed to regular shapes. The samples are then wrapped in wax paper or polyethylene sheet and is given a wax coating.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundation Engineering.

To practice all areas of Foundation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter