Geotechnical Engineering Questions and Answers – Taylor’s Stability Number and Curves

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Taylor’s Stability Number and Curves”.

1. The total cohesion force which resists the slipping along the slip arc at critical equilibrium is proportional to ___________
a) Cohesion and Height of the slope
b) Taylor’s stability number
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The total cohesive force c L̑, which resist the slipping along the slip arc at critical equilibrium, is proportional to the cohesion c and the height H of the slope.
advertisement

2. The Taylor’s stability number is based on ___________
a) Height of the slope and Pore pressure
b) Factor of safety
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Taylor’s stability number is based on the factor of safety Fc with respect to cohesion assuming that the frictional resistance assuming that frictional force has been fully mobilized.

3. The factor of safety with respect to friction is __________
a) Unity
b) Zero
c) Greater than one
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The friction of safety Fφ with respect to friction is a unity which means that the frictional force has been fully mobilized.
advertisement
advertisement

4. According to Taylor, the force causing instability in the sliding wedge is __________
a) Cohesive resistance and Weight of the wedge
b) Total frictional resistance
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The force causing instability is the weight of the wedge which is equal to unit weight γ.

5. Taylor’s stability number is represented by the term __________
a) SC
b) Sn
c) Cm
d) HC
View Answer

Answer: b
Explanation: Taylor’s stability is represented as Sn.
advertisement

6. Which of the following quantity is called as Taylor’s stability number?
a) c/Fc γ H
b) c/γ H
c) cm/ Fc γ
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If Fc is the factor of safety with respect to cohesion,
We have c × H / Fc × γH2
= c / Fc γ H = Sn
The dimensional quantity c / Fc γ H is called as Taylor’s stability number Sn.

7. For purely frictional soil, the Taylor’s stability number is ___________
a) Unity
b) Zero
c) >1
d) <1
View Answer

Answer: b
Explanation: For purely frictional soil (c = 0), the stability number is zero, and Taylor’s stability curves do not apply.
advertisement

8. The stability of a slope for a pure frictional soil, depends upon __________
a) Slope angle
b) Factor of safety
c) Frictional resistance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The stability of slope for a frictional soil entirely depends upon the slope angle i, irrespective of height of the slope.

9. What will be the factor of safety with respect to cohesion of a clay slope laid at 1 in 2 to a height of 10 m, if the angle of internal friction φ=10° ; c=25 k N/m2 and γ = 19 k N/m3?
a) 4.34
b) 2.06
c) 1.02
d) 20.6
View Answer

Answer: b
Explanation: i = tan-1(1/2) = 26.5°
For i = 26.5° and φ = 10°, Sn = 0.064
But, Sn = c / Fc γ H
Therefore, Fc = c / Sn γ H
Fc = 25 / (0.064×19×10) = 2.06.
advertisement

10. A slope is to be constructed at an inclination of 30° with the horizontal. What will be the safe height of the slope at factor of safety of 1.5? The soil has the properties: c = 15 k N/m2, φ=22.5° and γ = 19 k N/m3.
a) 11.5
b) 20.5
c) 12
d) 18.64
View Answer

Answer: a
Explanation: The mobilized frictional angle φm is given by
φm = φ/F = 22.5/1.5 = 15°
For, i = 30° and φm = 15°, Sn =0.046
Now H = c/F γ Sn = 15/(0.0046×1.5×19) = 11.5 m.

11. When the slope is fully submerged, which of the following has to be used for finding stability number?
a) Submerged density
b) Shearing resistance
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the slope is fully submerged, the submerged density γ’, and weighted frictional angle φw should be used for computing stability number Sn.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter