Geotechnical Engineering Questions and Answers – Classes of Underground Conduits

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classes of Underground Conduits”.

1. Underground conduits are commonly used for, which of the following purpose?
a) Sewers
b) Gas lines
c) Culverts
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Underground conduits are commonly used as sewers, drains, and water mains, gas lines, culverts etc.
advertisement

2. A ditch conduits can be installed in a __________
a) Shallow bedding
b) Shallow ditch
c) Narrow ditch
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A ditch conduit is the one which is installed in a narrow ditch, excavated in undistributed soil below ground level, which is then covered with earth backfill.

3. Underground conduits can be classified into ___________ types.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the type of installations, conduits can be classified into 3 types:
i) Ditch conduits
ii) Projecting conduits
iii) Special conduits.
advertisement
advertisement

4. Ditch conduits are more commonly used in ___________
a) Sewers
b) High way
c) Railway culverts
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since narrow ditch can be installed in a narrow ditch below ground level, it is more commonly used as sewers, water mains etc.

5. The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel was solved by __________
a) Terzaghi
b) Mindlin
c) Biot
d) Rankine
View Answer

Answer: b
Explanation: The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel corresponding to the state of elastic equilibrium has been solved more rigorously by Mindlin (1939), using the values of K0.
advertisement

6. The transfer of pressure from a yielding part of soil mass to the less yielding part is defined by the term __________
a) Arching
b) Projecting conduits
c) Stress transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Arching is defined as the phenomenon of the transfer of pressure from a yielding part of the soil mass to an adjoining less yielding or restrained part of the mass.

7. Which of the following conduit is installed in shallow bedding?
a) Ditch conduits
b) Positive projecting conduits
c) Special conduits
d) Negative projecting conduits
View Answer

Answer: b
Explanation: A passive projecting conduit is the one which is installed in shallow bedding, with its top projecting above the natural ground and which is then covered with an embankment.
advertisement

8. Which of the following values of K0 is used to compute the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel?
a) K0 = 1
b) K0 = μ / 1-μ
c) K0 = 0
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel corresponding to the state of elastic equilibrium has been solved by Mindlin using the following valued of K0:
i) K0 = 1 ii) K0 = μ / 1-μ iii) K0 = 0.

9. Terzaghi’s experiment show that the value of K (empirical constant) varies from about ________ above the Centre of strip.
a) Unity
b) Zero
c) Less than unity
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Terzaghi’s experiments show that the value of K varies from about unity (i.e., 1) immediately above the Centre of strip to a maximum of 1.5 at an approximate height above the strip.
advertisement

10. Which of the following conduits are commonly used in highway or railway culverts?
a) Positive/Negative projecting conduits
b) Negative projecting conduits
c) Ditch conduits
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Negative and positive projective conduits are used in highway or railway culverts as both can be covered with an embankment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter