Geotechnical Engineering Questions and Answers – Well Foundations – Pneumatic Caissons

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Well Foundations – Pneumatic Caissons”.

1. The essential feature of a pneumatic caissons are __________
a) Tilting can be avoided and Removing water by Compressed air
b) Skin fraction is zero
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The essential feature of a pneumatic caisson is that compressed air is used to exclude or remove water from the working chamber at the bottom.
advertisement

2. The method of construction of pneumatic caisson is similar to ________
a) Box caissons
b) Open caissons
c) Rectangular caissons
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The method of construction of pneumatic caisson is similar to that for open caissons (well) except that the working chamber is kept air tight.

3. The working chamber of pneumatic caissons are kept airtight because ________
a) To avoid tilting
b) To remove the soil
c) To prevent water from entering the chamber
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In order that sub-soil water may not enter the working chamber, the pressure of air in the shaft is kept airtight.
advertisement
advertisement

4. The allowable pressure that is allowed inside the working chamber of pneumatic caissons is _______
a) 2 kg/cm2
b) 4 kg/cm2
c) 3.5 kg/cm2
d) 7 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Normally the tolerable air pressure under which a man can work is limited to 3.5 kg/cm2 in pneumatic caissons.

5. Advantage of using pneumatic caissons are _________
a) Affords easy inspection and Process is done under control conditions
b) Sinking process is easy
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: An advantage of pneumatic caisson is that the entire process of sinking well is carried out under controlled conditions and it affords easy inspection work.
advertisement

6. Disadvantage of using pneumatic caissons are ________
a) Process cannot be done under control conditions
b) Sinking process is tedious
c) Inspection process is time consuming
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In pneumatic caissons, the sinking of pneumatic caissons are tedious, time consuming and expensive.

7. In order to prevent leakage of air in the working chamber ________ is provided.
a) Arrangement of double gates
b) Air compressor
c) Air lock
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to prevent leakage of air, the arrangement of double gates is provided. The person enters the first gate, where pressure is atmospheric.
advertisement

8. The limiting head of water value in pneumatic caisson is ________
a) 40 m
b) 25 m
c) 35 m
d) 50 m
View Answer

Answer: c
Explanation: As the maximum air pressure is limited to 3.5 kg /cm2. the limiting head of water is given by:
hlim = 3.5/0.1 = 35 m.

9. In order to assist sinking of well __________ method is used in pneumatic caissons.
a) Air pressure is reduced and Using explosive
b) Using airlocks
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to assist sinking process, air pressure may be reduced for a short while. Sometimes explosive may be employed in this case, it is essential to make arrangements for the immediate removal of fall fumes.
advertisement

10. Pneumatic caissons are closed at _________ during construction.
a) Bottom
b) Top
c) Top and bottom
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pneumatic caissons are closed at the top and open at the bottom during construction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter