Geotechnical Engineering Questions and Answers – Group Action in Piles

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Group Action in Piles”.

1. The efficiency of pile group depends upon __________
a) Characteristic of pile and Spacing of pile
b) Bearing capacity of soil
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The efficiency of pile group depends upon the following factors: Characteristics of pile (i.e. length, diameter, material etc.), spacing of pile, total number of piles in a row and number of rows etc.
advertisement

2. Which of the following formulae can be used for determining the efficiency of pile group?
a) Dynamic formulae
b) Static formulae
c) Feld’s formulae
d) Hiley’s formulae
View Answer

Answer: c
Explanation: Converse Labarre formulae, Seiler-kenney formulae, Feld’s rule are some of the common formulae available for determining the efficiency of pile group.

3. In which of the following rule, the value of each pile is reduced by one-sixteenth?
a) Converse Labarre formulae
b) Feld’s formulae
c) Seiler-Keeney formulae
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Feld’s rule, the value of each pile is reduced by one-sixteenth on account of the effect of the nearest pile in each diagonal or straight row of which the pile in question is a member.
advertisement
advertisement

4. The bearing capacity of a single pile in clay is mainly due to _________
a) Friction
b) Shear strength of soil
c) Allowable load
d) Ultimate load
View Answer

Answer: a
Explanation: The bearing capacity of single pile in clay is mainly due to friction, and the friction and the point bearing resistance may be negligible.

5. The downward drag acting on a pile due to the movement of the surrounding is called ________
a) Skin friction
b) Negative skin friction
c) Frictional force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Negative skin friction is downward drag acting on a pile due to the downward movement of the surrounding compressible soil relative to the pile.
advertisement

6. The area of the pile group along the failure surface is equal to __________
a) Perimeter × Area of cross section
b) Breadth × Length
c) Perimeter × Length
d) Perimeter/area of cross section
View Answer

Answer: c
Explanation: The area of the pile group, along failure surface is approximately equal to the perimeter P of the pile group multiplied by the length L of the pile.

7. The pile spacing of each pile is taken as __________ diameter of the pile.
a) Four
b) Five
c) Three
d) Ten
View Answer

Answer: c
Explanation: A spacing of three times the diameter of piles is commonly selected as trial spacing between the piles and checked against the criterion that the resistance Qs obtained.
advertisement

8. The settlement of a group of friction piles can be computed on the assumption that ________
a) Clay is incompressible
b) Pile below the lower level is ignored
c) Bearing resistance is zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As a rough approximation, the settlement of a group of friction piles can be computed on the assumptions that the clay contained between the top of piles is incompressible.

9. The equation used for determining the bearing capacity of a group of friction piles is __________
a) Qup = Rf + Rp
b) Qug = n Qup . ηg
c) Qug = n Qup / ηg
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A method of estimating the bearing capacity of a group of friction piles is to multiply the quantity nQup by a reduction factor called the efficiency of pile group.
Qug = n Qup . ηg.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter