Geotechnical Engineering Questions and Answers – Bored Piles

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bored Piles”.

1. There are __________ types of bored piles.
a) 4
b) 2
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Bored piles are of three types: i) Pressure piles, ii) under-reamed piles, and iii) Bored compaction piles.
advertisement

2. In bored pile, concreting is done by using ___________
a) Auger
b) Casing tube
c) Under-reamer
d) Concrete plug
View Answer

Answer: b
Explanation: Bored piles are done by forming a bore hole in the ground and then concreting it, either with the help of a casing tube.

3. A major difference between the procedure of construction in bored piles and cast-in-situ driving piles is ___________
a) Driving equipment
b) Method of driving
c) Concrete filling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The procedure of construction in bored piles is different than the cast-in-situ driven pile where heavy pile driving equipment is required.
advertisement
advertisement

4. The type of bored pile that is suitable for congestion sites?
a) Under-reamed piles
b) Bored compaction piles
c) Pressure piles
d) Simplex piles
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressure piles are most suitable where heavy pile driving machinery cannot be used and in congested sites because of its compact structure.

5. In pressure piles, the soil is excavated by _________
a) Casing tube
b) Under-reamer
c) Concrete plug
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Boring tool such as auger working inside the steel tube excavates the soil in pressure piles.
advertisement

6. An advantage of preferring bored piles is _______
a) The concrete is not liable to damage
b) Vibration caused by driving can be avoided
c) They need no storage space
d) No requirement of special handling equipment
View Answer

Answer: b
Explanation: Bored piles have an advantage of avoiding vibrations and noise caused by driving of piles.

7. In pressure pile, the frictional resistance is increased by __________
a) Compression of soil and Rough irregular surface
b) Bearing capacity
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The diameter of the pile exceeds that of the tube, owing to the compression of soil, and rough irregular surface is formed which increases the frictional resistance of piles.
advertisement

8. The bearing value of the pressure pile can be increased by which of the following?
a) Cement grout
b) Increasing diameter
c) Changing the shape of base
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If it is required to increase the bearing value of the pile, an enlarged base is formed by introducing cement grout after the tube is sunk and forced it by air pressure into the adjacent soil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter