Geotechnical Engineering Questions and Answers – Flexible Pavement Design – Types

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flexible Pavement Design – Types”.

1. Which of the following is a classification of pavements?
a) Load pavement
b) Sub-grade pavement
c) Flexible pavement
d) Rigidity pavement
View Answer

Answer: c
Explanation: Pavements are classified in to Flexible, rigid and semi-flexible, based on distributing loads.
advertisement

2. Pavements are classified, based on ________ factors.
a) Earth surface
b) Materials used
c) Rigidity of the pavement
d) Distributing loads
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending upon the mode of supporting and distributing loads, pavements are classified in to Flexible, rigid and semi-flexible.

3. The thickness design of the flexible pavement is influenced by _________
a) Distributing load
b) Strength of sub-grade
c) Sub-base
d) Soil properties
View Answer

Answer: b
Explanation: The design of flexible pavement is based on the principal that a surface load is dissipated by carrying it deep in to the ground through the layer of sub-grade.
advertisement
advertisement

4. The essential difference between rigid flexible pavements is ___________
a) Distribution of load over sub-grade
b) Distribution of load over sub-base
c) Materials used
d) Thickness of layers
View Answer

Answer: a
Explanation: The essential difference between rigid flexible pavements is the manner in which they distribute the load over the sub-grade.

5. Rigid pavement are commonly made of ________
a) Bitumen
b) Portland cement concrete
c) Dry-lean concrete
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rigid pavements are made up of Portland cement concrete and may or may not have a base course between the pavement and the sub-grade.
advertisement

6. Which of the following pavement is capable of resisting small tensile strength?
a) Semi-flexible pavement
b) Rigid pavement
c) Flexible pavement
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A flexible pavement consists of relatively then wearing surface and hence, can resist only very small tensile strength then the other pavement.

7. The wearing surface of pavement are made of _________
a) Bituminous materials
b) Portland cement concrete
c) Dry-lean concrete
d) Other materials
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of wearing course, made of bituminous materials is to provide a smooth riding surface that is re silent and to resist the pressure exerted by the tyres.
advertisement

8. The stability of sub-grade in a pavement is influenced by __________
a) Compaction
b) water contact
c) Materials used
d) Rigidity
View Answer

Answer: b
Explanation: Stability of the sub-grade is influenced by soil texture, water content, density, frost action, shrinkage and swelling and other climatic factors.

9. In pavements ___________ forms the foundation layer.
a) Base course
b) Sub-base
c) Sub-grade
d) Wearing course
View Answer

Answer: c
Explanation: The sub-grade is the foundation layer, the structure which must eventually support all the loads which come on to the pavement.
advertisement

10. Base course and sub-base course are used under flexible pavements for __________ purpose.
a) To provide foundation
b) To increase durability
c) To increase load supporting capacity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Base course and sub-base course are used under flexible pavements primarily to increase the load supporting capacity of the pavement by distributing the load through a finite thickness of pavement.

11. The flexible pavement-thickness consists of __________ components.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, the flexible pavement-thickness consists of three components: surfacing, base and sub-base course.

12. Which of the following pavement can be used, for construction on black cotton soils?
a) Flexible pavement
b) Semi-flexible pavement
c) Rigid pavement
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The rigid pavements are used for heavier loads and can be constructed over relatively poor sub-grade such as black cotton or plastic soils, peat etc.

13. Which of the following layer of pavement should withstand a high level of deformation?
a) Base course
b) Sub-base
c) Sub-grade
d) Surfacing course
View Answer

Answer: a
Explanation: The base course lies close to the pavement surface, and hence it must possess high resistance to deformation in order to withstand high pressure imposed on it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter