Corrosion Engineering Questions and Answers – Materials – Other Nonmetallics

«
»

This set of Corrosion Engineering Problems focuses on “Materials – Other Nonmetallics”.

1. Which of the following compounds that are present in ceramics?
a) Metallic elements
b) Non-metallic elements
c) Both metallic and non-metallic elements
d) Neither metallic nor non-metallic elements
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics are the other class of non-metallics. It usually consists of metallic and non-metallic elements. Magnesia, porcelain is the best examples of ceramics.
advertisement

2. Which of the following is/are the examples of ceramics?
a) Brick
b) Stone
c) Fused silica
d) Brick, stone and fused silica
View Answer

Answer: d
Explanation: Examples of ceramics are brick, stone, fused silica, stoneware, glass, clay, porcelain, concrete, abrasives, mortars, and high-temperature refractories.

3. Which of the following is/are the advantages of ceramics?
a) Resistance to higher temperatures only
b) Better corrosion resistance and resistance to higher temperatures
c) High abrasion resistance
d) Resistance to high temperatures, better corrosion resistance, and high abrasion resistance
View Answer

Answer: d
Explanation: Advantages of ceramic materials are:
i. Resistance to higher temperatures
ii. Better corrosion resistance
iii. High abrasion resistance.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is/are the disadvantages of ceramics?
a) Brittle in nature
b) Less tensile strength
c) Less resistance to thermal shocks
d) Brittle in nature, less tensile strength and less resistance to thermal shocks
View Answer

Answer: d
Explanation: Disadvantages of ceramic materials are:
i. Brittle in nature
ii. Less tensile strength
iii. Less resistance to thermal shocks.

5. Which of the following is/are the ultra-tough ceramics that could be used in diesel engines?
a) Silicon carbide and zirconia
b) Silicon carbide, alumina, and zirconia
c) Zirconia only
d) Alumina and silicon carbide
View Answer

Answer: b
Explanation: Much research is ongoing to produce ultra-tough ceramics such as silicon carbide, silicon nitride, alumina, and zirconia. This research aims to reduce the brittleness such that these materials could be used in diesel engines and gas turbines.
advertisement

6. Acid brick is the material made from fireclay with a silica content about 10% greater than ordinary firebrick.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Acid brick is the material made from fireclay with a silica content about 10% greater than ordinary firebrick. It is usually used for the construction of the floor of steel tanks that are subjected to acid spillage.

7. Which of the following statements regarding glass is/are correct?
a) It is an amorphous inorganic oxide
b) It composed of pure silica
c) It is mostly transparent in nature
d) It is an amorphous inorganic oxide, composed of pure silica and mostly transparent in nature
View Answer

Answer: d
Explanation: Glass is an amorphous inorganic solid, mostly silica, cooled to a rigid condition without crystallization. Its transparency is used for equipment such as flowmeters and glass fibers.
advertisement

8. What is the other name of fused quartz?
a) Vitreous silica
b) Amethyst
c) Citrine
d) Rutilated quartz
View Answer

Answer: a
Explanation: Vitreous silica is also called fused silica. It has better thermal properties and corrosion resistance at high temperatures than most ceramics. Whereas amethyst, citrine, and rutilated quartz are the types of quartz.

9. Which of the following is/are the characteristics of carbon and graphite?
a) It has good thermal and electrical conductivity
b) Excellent thermal shock resistance
c) It has good thermal and electrical conductivity, excellent thermal shock resistance, weak and brittle as compared with metals
d) Weak and brittle as compared with metals and have excellent thermal shock resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon and graphite are the unique non-metallics that are good thermal and electrical conductors with excellent thermal shock resistance. They are weak and brittle as compared with metals.
advertisement

10. Which of the following types of wood are used for corrosion applications?
a) Oak, redwood, and pine
b) Pine only
c) Redwood and oak
d) Redwood only
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, wood is not a corrosion-resistant material but in particular circumstances, it can be used in the account of being economical. Cypress, pine, oak, and redwood are the types of woods used for corrosion applications.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

To practice all areas of Corrosion Engineering Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.