Electric Drives Questions and Answers – Electric Motors – Dynamic Braking

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Motors – Dynamic Braking”.

1. Which braking method is the best method for obtaining high braking torque?
a) Regenerative braking
b) Plugging
c) Dynamic braking
d) Rheostatic braking
View Answer

Answer: b
Explanation: Plugging is the best braking method among all braking techniques. In plugging the value of the armature current reverses and the mechanical energy is extracted. A very high braking torque is produced in case of plugging.
advertisement

2. The polarity of back e.m.f changes in which of the method?
a) Plugging
b) Regenerative braking
c) Dynamic braking
d) Rheostatic braking
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of Plugging braking technique polarity of the back e.m.f voltage changes due to which current direction changes and mechanical, electrical energy are wasted in the form of heat in resistors.

3. Full form of WRIM.
a) Wound round induction motor
b) World cage induction motor
c) Wolf cage induction motor
d) Squirrel cage inverter motor
View Answer

Answer: a
Explanation: WRIM stands for wound round induction motor. WRIM rotor is made up of armature conductors. There are no copper bars, rods involved in it.

4. Calculate the energy stored in the capacitor if the voltage across the capacitor is 20 V and capacitance value is 2 F.
a) 400 J
b) 200 J
c) 100 J
d) 50 J
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy stored in the capacitor is .5×C×V2. It is the total amount of energy stored in the capacitor in the steady state condition. E=.5×C×V2=.5×2×20×20=400 J.

5. Calculate the energy stored in the inductor if the current value is 4 A and inductance value is 1 H.
a) 4 J
b) 2 J
c) 8 J
d) 5 J
View Answer

Answer: c
Explanation: The energy stored in the inductor is .5×L×I2. It is the total amount of energy stored in the inductor in the steady state condition. E=.5×L×I2=.5×1×4×4=8 J.
advertisement

6. All networks are always circuits.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The network is defined as the interconnection of electrical elements that may or may not has a closed path. The circuit is defined as the interconnection of an element that must have at least one closed path. All networks are not always circuits but vice-versa is true.

7. The Thevenin voltage of a dead circuit is zero volts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of the dead network there are no independent sources available in the electrical circuit. The Thevenin voltage of the circuit is zero because no force is available to drive the current in the circuit.

8. During the open circuit condition, the current is equal to ______
a) 1 A
b) 0 A
c) 4 A
d) 7 A
View Answer

Answer: b
Explanation: During the open circuit condition, the current is equal to zero amperes. According to Ohm’s law, I=V/R=0 A. The value of the voltage can be positive, negative or zero.

9. The minimum value of the impedance in case of the series RLC network is ___________
a) R
b) 0
c) Xl
d) Xc
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum value of the series impedance in case of the series RLC network is R. During resonance condition Xl=Xc so Z=(R2+(Xl-XC)2).5=R.
advertisement

10. Calculate the quality factor for the purely inductive coil.
a) inf
b) 10
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The quality factor is defined as the ratio of the reactive power to the active power consumed. The purely inductive coil always absorb reactive power. The value of active power consumed is 0. Quality factor=Q/0=inf.

11. Calculate the quality factor for the pure capacitor.
a) inf
b) 0
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The quality factor is defined as the ratio of the reactive power to the active power consumed. The pure capacitor always absorbs reactive power. The value of active power consumed is 0. Quality factor=Q/0=inf.

12. Calculate the equivalent inductance when n inductors are connected in series of values L.
a) n2L H
b) nL H
c) .5L H
d) 2 H
View Answer

Answer: b
Explanation: When two inductors are connected in series their equivalent inductance is equal to the sum of the individual inductances. Leq=L+L+…..+n times L=nL H.

13. Calculate the equivalent resistance when two resistances are connected in series of values 12 Ω, 10 Ω.
a) 32 Ω
b) 22 Ω
c) 47 Ω
d) 17 Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: When two resistances are connected in series their equivalent resistance is equal to the sum of the individual resistances. Req=R1+R2=22 Ω.
advertisement

14. Reactive power is positive in the case of the inductor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The reactive power is defined as the product of the voltage, current, and sine of the difference between the phase angle of voltage and current. In the case of an inductor, the voltage leads the current. The value of sine is positive and reactive power is positive.

15. Reactive power is positive in the case of the capacitor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The reactive power is defined as the product of the voltage, current, and sine of the difference between the phase angle of voltage and current. In the case of a capacitor, the voltage lags the current. The value of sine is negative and reactive power is negative.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn