Electric Drives Questions and Answers – Dynamics – Moment of Inertia Determination

«
»

This set of Electric Drives Questions and Answers for Freshers focuses on “Dynamics – Moment of Inertia Determination”.

1. What is the formula for the moment of inertia? (m – a mass of the body, r – distance from the axis of the rotation)
a) ∑miri2
b) ∑miri
c) ∑miri4
d) ∑miri3
View Answer

Answer: a
Explanation: The moment of inertia is the property by the virtue of which the body withstand the effect of angular acceleration. It depends on the shape and mass distribution of the body.
advertisement

2. The generated e.m.f from 50-pole armature having 400 conductors driven at 20 rev/sec having flux per pole as 30 mWb, with lap winding is ___________
a) 230 V
b) 140 V
c) 240 V
d) 250 V
View Answer

Answer: c
Explanation: The generated can be calculated using the formula Eb = Φ×Z×N×P÷60×A, Φ represent flux per pole, Z represents the total number of conductors, P represents the number of poles, A represents the number of parallel paths, N represents speed in rpm. In lap winding number of parallel paths are equal to the number of poles. Eb = .03×50×400×1200÷60×50= 240 V.

3. The unit of the moment of inertia is Kgm2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The moment of inertia is taken as the sum of the product of the mass of each particle with the square of their distance from the axis of the rotation. The unit of the moment of inertia is kg×m2=kgm2.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Calculate the moment of inertia of the egg having a mass of 7 kg and radius of 44 cm.
a) .968 kgm2
b) 1.454 kgm2
c) 1.545 kgm2
d) 1.552 kgm2
View Answer

Answer: d
Explanation: The moment of inertia of the egg can be calculated using the formula I=∑miri2. The mass of egg and radius is given. I=(7)×(.44)2=1.552 kgm2. It depends upon the orientation of the rotational axis.

5. Which of the theorems helps in the calculation of the moment of inertia?
a) The theorem of Parallel and Perpendicular axes
b) The theorem of Horizontal and Perpendicular axes
c) The theorem of Vertical and Perpendicular axes
d) The theorem of Parallel and Tilted axes
View Answer

Answer: a
Explanation: The theorem of Parallel and Perpendicular axes helps in the calculation of the moment of inertia. The moment of inertia of the complex bodies can be easily calculated with the help of these theorems.
advertisement

6. What is the unit of resistance?
a) ohm
b) ohm-1
c) ohm2
d) ohm5
View Answer

Answer: a
Explanation: The resistance is the opposition offered by the body to the flow of current. It is the ratio of voltage and current. It is given in ohms.

7. Calculate the value of the frequency if the time period of the signal is 20 sec.
a) 0.05 Hz
b) 0.04 Hz
c) 0.02 Hz
d) 0.03 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency is defined as the number of oscillations per second. It is reciprocal of the time period. It is expressed in Hz. F = 1÷T=1÷20=.05 Hz.
advertisement

8. The slope of the V-I curve is 60°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between voltage and current is a straight line.
a) 1.732 Ω
b) 1.608 Ω
c) 1.543 Ω
d) 1.648 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 60° so R=tan(60°)=1.732 Ω. The slope of the V-I curve is resistance.

9. Calculate mark to space ratio if the system is on for 5 sec and off for 10 sec.
a) .5
b) .4
c) .2
d) .6
View Answer

Answer: c
Explanation: Mark to space is Ton÷Toff. It is the ratio of time for which the system is active and the time for which is inactive. M = Ton÷Toff=5÷10=2.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.