Electric Drives Questions and Answers – Electrical Drive Systems and Components – Sequence Operations and Protection

«

This set of Electric Drives Question Bank focuses on “Electrical Drive Systems and Components – Sequence Operations and Protection”.

1. Relay is an electromechanical switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Relay is an electromechanical switch. It uses electrical signals as input and mechanical operation as an output.
advertisement

2. Mho relay is used in the medium transmission line.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mho relay is an inherent directional relay. It is used in the long transmission line. It is less affected by power surges.

3. Full form of LED is _____________
a) Light Emitting Diode
b) Light Emission Digital
c) Light Energy Diode
d) Light Energy Digital
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of LED is a light-emitting diode. It converts light energy into electrical energy. It works in the reverse bias region.
advertisement
advertisement

4. Inter turn fault can be detected by using __________
a) Oil circuit breaker
b) Split phase relay
c) SF6 circuit breaker
d) Vertical breaker
View Answer

Answer: b
Explanation: Inter turn fault mainly occurs in the winding of the rotor side of the alternator. They can be detected by using the split-phase relaying technique.

5. Calculate the value of the fault impedance if the fault voltage is 2 V and fault current is 4 A.
a) .5 ohm
b) .2 ohm
c) .4 ohm
d) .6 ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the fault impedance is the ratio of fault voltage and fault current. It is expressed in ohms. Z=V/I=2/4=.5 ohm.
Participate in Electric Drives Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Reactance relay is used in _______
a) Medium line
b) Short transmission line
c) Lossless line
d) Long transmission line
View Answer

Answer: b
Explanation: Reactance relay is used in a short transmission line. Reactance relay is independent of the resistance value. It protects the short transmission line from any fault.

7. Load interrupter operated at ________
a) No-load
b) Full load
c) Half of the full load
d) One-fourth of the full load
View Answer

Answer: b
Explanation: Load interrupter is used to avoid overloading conditions. It separates the under-stressed area from the line. It operates at full load.
advertisement

8. Calculate the maximum frequency for ASCI using the data: R=1 kΩ, C=1 μF.
a) 250 Hz
b) 280 Hz
c) 300 Hz
d) 320 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum time period for ASCI is a 4×R×C=4×1×1×.001=4 msec. The total time is the sum of charging and discharging time. The maximum frequency is 1÷f=250 Hz.

9. Calculate the PIV for the Full-wave bridge rectifier if the peak value of the supply voltage is 50.
a) 72.5 V
b) 72.8 V
c) 70.7 V
d) 76.1 V
View Answer

Answer: c
Explanation: The peak inverse voltage for the Full-wave bridge rectifier is Vm = √2×230=70.7 V. The peak inverse is the maximum negative voltage across the thyristor.
advertisement

10. In single-phase, RLE load, calculate the Peak inverse voltage using the data: (Vs)r.m.s = 9 V, f = 50 Hz, E = 40 V.
a) 52.2 V
b) 52.7 V
c) 59.7 V
d) 52.9 V
View Answer

Answer: b
Explanation: In a single phase, RLE load the peak inverse voltage across the thyristor VT = Vm+E = 52.7 V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice Electric Drives Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.