Electric Drives Questions and Answers – Dynamic Braking of DC Series Motors

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dynamic Braking of DC Series Motors”.

1. Dynamic braking requires a strong _________
a) Magnetic field
b) Electrostatic field
c) Nuclear field
d) Gravitational field
View Answer

Answer: a
Explanation: Dynamic braking requires a strong magnetic field to convert energy from the magnetic domain into the electrical domain. The kinetic energy is wasted at a higher rate.
advertisement

2. In DC series machine ∅ is directly proportional to Ia.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In series DC machine, the field winding is in series with the armature winding. The armature current flows through the field winding. F=NIa=R∅. Ia∝∅.

3. For faster braking, the series field is separated from the armature circuit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For faster braking, the series field is separated from the armature circuit. The series field is excited by a different voltage source.

4. At the starting, the field is very strong but it decreases with time because of the ________
a) Reduction in armature current
b) Increase in armature current
c) Reduction in speed
d) Increase in speed
View Answer

Answer: a
Explanation: At the starting, the field is very strong but it decreases with time because of the reduction in armature current. ∅∝Ia.

5. Calculate the time period of the waveform x(t)=1cot(πt+7π).
a) 0.5 sec
b) 1 sec
c) 3 sec
d) 5 sec
View Answer

Answer: b
Explanation: The fundamental time period of the cot wave is π. The time period of x(t) is a π÷π=1 sec. The time period is independent of phase shifting and time shifting.
advertisement

6. In dynamic braking, DC series motor behaves as a ____________
a) Separately excited motor
b) Transformer
c) Induction motor
d) Thyristor
View Answer

Answer: a
Explanation: In dynamic braking, DC series motor behaves as a separately excited motor as the motor armature is disconnected from the source and connected across resistance RB.

7. Calculate the flux produced by the DC series field winding using the following data: Ia=5 A, N=23, R=23.
a) 5 Wb
b) 6 Wb
c) 9 Wb
d) 8 Wb
View Answer

Answer: a
Explanation: In DC series motor, field windings are connected in series with the armature circuit. F=NIa=R∅. Ia∝∅. ∅=F÷R=5 wb.

8. The shape of the speed-armature current characteristics in DC series motor are __________
a) Hyperbolic
b) Parabola
c) Circle
d) Ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of the speed-armature current characteristics in DC series motor is hyperbolic. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. N=(Vt/KmIa)-Ra/Km. N∝1÷Ia.

9. The shape of the speed-torque current characteristics in DC series motor are __________
a) Rectangular Hyperbolic
b) Parabola
c) Circle
d) Ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of the speed-torque characteristics in the DC series motor is a rectangular hyperbola. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. N=(Vt/KmIa)-Ra/Km. Ia∝√T .N∝1÷√T.
advertisement

10. DC series motors are used where the high ________ torque is required.
a) Maximum
b) Minimum
c) Starting
d) Stalling
View Answer

Answer: c
Explanation: DC series motors are used where the high starting torque is required. At starting the torque produced by DC series motor is very high. To start a motor torque should be greater than load torque.

11. The shape of the current-torque current characteristics in DC series motor is a __________
a) Rectangular Hyperbolic
b) Parabola
c) Circle
d) Ellipse
View Answer

Answer: b
Explanation: The shape of the current-torque characteristics in the DC series motor is a parabola. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. T=Km∅Ia. ∅∝Ia. T∝Ia2.

12. Calculate the current in DC series field winding using the following data: Ia=3 A.
a) 4 A
b) 2 A
c) 3 A
d) 6 A
View Answer

Answer: c
Explanation: In DC series motor, field windings are connected in series with the armature circuit. The armature current will also flow through the series winding. If=Ia=3 A.

13. For a given torque, increasing diverter resistance of a DC series motor causes the ________
a) decrease in speed and less armature current
b) decrease in speed but armature current remains the same
c) increase in speed and more armature current
d) increase in speed but armature current remains the same
View Answer

Answer: a
Explanation: In DC series motor, increasing diverter resistance increases the field current and field flux and also decreases the armature current and therefore decreases the speed.
advertisement

14. The field diverter resistance for a DC series motor is kept ________
a) High
b) Low
c) zero
d) one
View Answer

Answer: b
Explanation: The field diverter resistance for a DC series motor is kept low in order to increase the speed of the motor. This will reduce the field flux and increase the armature current.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn