Electric Drives Questions and Answers – Countercurrent Braking of DC Shunt Motors

«
»

This set of Advanced Electric Drives Questions and Answers focuses on “Countercurrent Braking of DC Shunt Motors”.

1. Plugging is suitable for __________ type loads.
a) Gravitational
b) Electrostatic
c) Weightless
d) Leading
View Answer

Answer: a
Explanation: Plugging is suitable for gravitational type loads. It halts the motor operation. It can reverse the direction of rotation of the motor. It can hold the motor at zero speed.
advertisement

2. In DC shunt machine ∅ is directly proportional to Ia.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In shunt DC machine, the field winding is in parallel with the armature winding. The armature current flows through the armature winding. IF∝∅∝Vt.

3. Braking resistance should be selected in order to limit the braking current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During braking, a high current flows in the armature circuit. To limit the braking current a proper value of braking resistance should be selected.

4. Torque developed in the motor is ___________
a) KmΦIa
b) KmΦIa3
c) 2KmΦIa
d) KmΦIa2
View Answer

Answer: a
Explanation: The torque developed in the motor is directly proportional to the flux, machine constant, armature current. It is mathematically represented as T= KmΦIa.

5. Full form of TVR is _________
a) Terminal voltage reversal
b) Total voltage reversal
c) Terminal voltage redirect
d) Total voltage reversal
View Answer

Answer: a
Explanation: TVR stands for terminal voltage reversal. It is one of the methods of countercurrent braking of the DC shunt motor. It halts the motor rapidly and reverses its direction of rotation.
advertisement

6. Calculate the current in DC shunt field winding using the following data: Ia=15 A, IL=21, R=22, N=484.
a) 4 A
b) 2 A
c) 7 A
d) 6 A
View Answer

Answer: d
Explanation: In DC shunt motor, field windings are connected in parallel with the armature circuit. IF=IL-Ia=11-5=6 A. Motor current is the sum of field and armature current.

7. Calculate the flux produced by the DC shunt field winding using the following data: Ia=5 A, IL=11, R=2, N=4.
a) 14 Wb
b) 12 Wb
c) 17 Wb
d) 18 Wb
View Answer

Answer: b
Explanation: In DC shunt motor, field windings are connected in parallel with the armature circuit. IF=IL-Ia=11-5=6 A. F=NIF=R∅. IF∝∅. ∅=F÷R=12 wb.

8. The shape of the speed-armature current characteristics in DC shunt motor is __________
a) Hyperbolic
b) Parabola
c) Negative slope linear line
d) Ellipse
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of the speed-armature current characteristics in DC shunt motor is negative slope linear line. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. N=(Vt-IRa)/Km. N vs Ia is a negative slope line with slope = -Ra/Km.

9. The shape of the speed-torque characteristics in DC shunt motor is __________
a) Rectangular Hyperbolic
b) Whole x-y plane
c) Circle
d) Ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of the speed-torque characteristics in the DC shunt motor is a rectangular hyperbola. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. N=(Vt/KmIa)-Ra/Km. Ia∝√T .N∝1÷√T.
advertisement

10. DC shunt motors are used where the high _________ is required.
a) Starting torque
b) Maximum torque
c) Minimum torque
d) Breakdown torque
View Answer

Answer: a
Explanation: DC series motors are used where the high starting torque is required. At starting the torque produced by DC series motor is very high.

11. The shape of the current-torque characteristics in DC shunt motor is __________
a) Rectangular Hyperbola
b) Parabola
c) Straight line
d) Ellipse
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of the current-torque characteristics in the DC shunt motor is a straight line. The motor equation is Eb=Vt-IaRa=Km∅ωm. T=Km∅Ia. ∅∝If. Torque ∝ Ia.

12. The relationship between the torque(T) and power(P) developed in the DC shunt motor is ___________ (Neglecting all the losses)
a) T ∝ √P
b) T ∝ P2
c) T ∝ ∛P
d) T ∝ P
View Answer

Answer: d
Explanation: The torque developed in the DC shunt motor is the ratio of power developed and angular
speed of the motor. T=EbIa÷ωm=P÷ωm. T ∝ P.

13. The value of current at time of starting is ___________
a) High
b) Low
c) Very low
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: At the time of starting the motor is at rest. The e.m.f developed in the motor is zero. Ia×Ra = Vt-Eb. Ia=Vt÷Ra. The starting current is very high about 10-15 times of full load current.
advertisement

15. Calculate the bandwidth in series RLC circuit if the frequency is 20 Hz and the quality factor is 5.
a) 2 Hz
b) 4 Hz
c) 6 Hz
d) 8 Hz
View Answer

Answer: b
Explanation: Bandwidth is defined as the range of frequencies for which the signal exists. Selectivity is inversely proportional to the bandwidth. B.W(Hz)=f÷Q=20÷5=4 Hz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice advanced questions and answers on all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn