Electric Drives Questions and Answers – Dynamics of Motor-Load Combination

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dynamics of Motor-Load Combination”.

1. The axis along which no emf is produced in the armature conductors is called as ____________
a) Geometrical Neutral Axis (GNA)
b) Magnetic Neutral Axis (MNA)
c) Axis of rotation
d) Axis of revolution
View Answer

Answer: b
Explanation: The coil undergoing commutation must lie along the magnetic neutral axis so that no emf is induced and there is no sparking at the time of commutation.
advertisement

2. The generated e.m.f from 25-pole armature having 200 conductors driven at 10 rev/sec having flux per pole as 20 mWb, with two parallel paths is ___________
a) 400 V
b) 500 V
c) 200 V
d) 300 V
View Answer

Answer: b
Explanation: The generated can be calculated using the formula Eb = Φ×Z×N×P÷60×A, Φ represent flux per pole, Z represents the total number of conductors, P represents the number of poles, A represents the number of parallel paths, N represents speed in rpm. Eb = .02×25×200×600÷60×2= 500 V.

3. The unit of the flux is Weber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Flux is the total amount of magnetic field lines passing through a given area. Φ is a dot product of magnetic flux density and area. The unit of the flux is Weber (Wb).

4. Which of the following motor can be referred as a universal motor?
a) DC shunt motor
b) DC compound motor
c) Permanent magnet motor
d) DC series motor
View Answer

Answer: d
Explanation: DC series motor can operate on DC and AC. It is a universal motor. Universal motors are those motors that can operate on both DC and AC. DC shunt motor can only operate on DC because of pulsating torque in AC.
advertisement

5. The phase difference between voltage and current in the inductor.
a) 45°
b) 90°
c) 80°
d) 55°
View Answer

Answer: b
Explanation: In the case of an inductor, the voltage leads the current by 90° or the current lags the voltage by 90o. The phase difference between voltage and current is 90°.

6. The phase difference between voltage and current in the resistor.
a) 85°
b) 90°
c) 0°
d) 5°
View Answer

Answer: c
Explanation: In the case of a resistor, the voltage and current are in the same phase. The phase difference between voltage and current is 0°. The voltage drop in the resistor is given as V=IR.

7. The phase difference between voltage and current in the capacitor.
a) 90°
b) 80°
c) 95°
d) 91°
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of a capacitor, the voltage lags the current by 90° or the current leads the voltage by 90o. The phase difference between voltage and current is 90°.
advertisement

8. The slope of the I-V curve is 30°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between I and V is a straight line.
a) 1.732 Ω
b) 2.235 Ω
c) 1.625 Ω
d) 1.524 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The slope of the I-V curve is reciprocal of resistance. The slope given is 30° so R=1÷tan(30°)=1.732 Ω. The slope of the V-I curve is resistance.

9. What is a mark to space ratio?
a) Ton÷Toff
b) Ton÷(Ton- Toff)
c) Ton÷2×(Ton*Toff)
d) Ton÷2×Toff
View Answer

Answer: a
Explanation: Mark to space is Ton÷Toff. It is the ratio of time for which the system is active and the time for which is inactive. It has no unit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

advertisement

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn