Electric Drives Questions and Answers – Nature of Traction Load

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nature of Traction Load”.

1. There are four types of friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two types of friction. Internal and external friction are types of friction. Coefficient of friction is independent of the force of friction.
advertisement

2. Calculate the value of the coefficient of friction using the data: F=24 N, Normal force=12 N.
a) 2
b) 4
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: Coefficient of friction is the ratio of the friction force and normal force. It is dependent on the smoothness of the surface area. μ=24÷12=2.

3. If the friction force value is doubled, calculate the new value of the coefficient of friction.
a) 4 times of the original value
b) 2 times of the original value
c) 7 times of the original value
d) Remains the same
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of the coefficient of friction will not change if the friction force is doubled. It only depends upon the nature of the surface.

4. The frictional force always acts in the _________ direction of motion of the body.
a) Opposite
b) Same
c) Perpendicular
d) Vertical
View Answer

Answer: a
Explanation: The friction of force always acts in the opposite direction of the motion of the body. It is a non-conservative force. It helps in the motion of the body.

5. Calculate the coefficient of friction if the angle of inclination is 60°.
a) 2.73
b) 1.73
c) 2.48
d) 1.41
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of friction is the tangent of the angle of the inclined plane. The value of μ is the tan(60°)=1.73. The coefficient of friction depends on the nature of the surface.
advertisement

6. Which one of the following is the correct relationship?
a) F=μR
b) F=4μR
c) F=3μR
d) F=2μR
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the friction force is the product of the coefficient of friction and normal reaction. The correct value is F=μR.

7. Calculate the velocity of the bottom point of the wheel for perfect rolling using the data: r=20 cm, ω=100 rad/sec.
a) 20 m/sec
b) 40 m/sec
c) 60 m/sec
d) 80 m/sec
View Answer

Answer: a
Explanation: The velocity of the bottom point of the wheel for perfect rolling is the product of the radius and angular velocity. It is expressed in terms of m/sec. V = r×ω = .2×100=20 m/sec.

8. The coefficient of adhesion is maximum when rails are dusty.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of adhesion is maximum when rails are dry. The coefficient of adhesion depends on the nature of the material.

9. Calculate the value of the coefficient of adhesion for dusty rails if the value of the coefficient of adhesion for dry rails is .55.
a) 0.65
b) 0.89
c) 0.97
d) 0.48
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of the coefficient of adhesion for dusty rails is .48. The value of the coefficient of adhesion for dry rails is maximum.
advertisement

10. Calculate the value measured by Moving Iron when a sinusoidal voltage signal V(t) = √2sin(3ωt) is applied to it.
a) 2 V
b) 1 V
c) 3 V
d) 4 V
View Answer

Answer: b
Explanation: Moving iron instrument measures the r.m.s value of the input signal. The r.m.s value of the sinusoidal signal is √2÷√2 = 1 V.

11. The value of area under a velocity-time graph is _________
a) Acceleration
b) Displacement
c) Force
d) Momentum
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the area under a velocity-time graph is displacement. The velocity is the ratio of displacement and time.

12. The value of area under acceleration-time graph is _________
a) Velocity
b) Displacement
c) Force
d) Impulse
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the area under an acceleration-time graph is velocity. The acceleration is the ratio of velocity and time.

13. The value of area under force-time graph is _________
a) Reaction
b) Change in momentum
c) Force
d) Torque
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the area under a force-time graph is a change in momentum. The force is the ratio of change in momentum with respect to time.
advertisement

14. Full form of HVDC is _________
a) High Voltage Direct Current
b) High Voltage Distribution Combination
c) High-Value Direct Current
d) High-Value Distribution Combination
View Answer

Answer: a
Explanation: Full form of HVDC is High voltage direct current. HVDC is more preferred than HVAC because of minimum losses.

15. Full form of HVAC is _________
a) High Voltage Alternative Current
b) High Voltage Alternating Current
c) High-Value Alternating Combination
d) High-Value Alternative Counter
View Answer

Answer: b
Explanation: Full form of HVAC is High voltage alternating current. It is mostly preferred for smaller distances. HVAC has higher losses than HVDC.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn