Electric Drives Questions and Answers – Solar Panels

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solar Panels”.

1. A solar cell converts light energy into __________
a) Electrical energy
b) Thermal energy
c) Sound energy
d) Heat energy
View Answer

Answer: a
Explanation: A solar cell converts light energy into electrical energy. The light energy excites the electron of the solar cell which further flows in the circuit and constitutes the electric current.
advertisement

2. There are three types of the solar cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three types of solar cells. Single crystal, polycrystal, and amorphous silicon cells are the major types of solar cells.

3. Series and parallel combination of the solar cell is known as _________
a) Solar array
b) Solar light
c) Solar sight
d) Solar eye
View Answer

Answer: a
Explanation: Series and parallel combination of the solar cell is known as Solar array. Shunt diodes are used to avoid the circulating current.

4. Full form of FF in the solar field is ____________
a) Form factor
b) Fill factor
c) Face factor
d) Fire factor
View Answer

Answer: b
Explanation: FF stands for Fill factor. It is the ratio of the maximum obtainable power to the product of the open-circuit voltage and short circuit current.

5. Calculate Fill factor using the data: Pmax=15 W, Voc=18 V, Isc=4 A.
a) .65
b) .59
c) .20
d) .98
View Answer

Answer: c
Explanation: Fill factor is the ratio of the maximum obtainable power to the product of the open-circuit voltage and short circuit current. F.F=Pmax÷(Voc×Isc)=15/72=.20.
advertisement

6. Permanent magnet DC motor is more expensive than an Induction motor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Permanent magnet DC motor is more expensive than an Induction motor because of the magnetic used in it. Magnets are made up of ferromagnetic material which results in high cost.

7. Calculate the line voltage in star connection when phase voltage=311 V.
a) 548.29 V
b) 538.66 V
c) 587.28 V
d) 185.58 V
View Answer

Answer: b
Explanation: The line voltage in case of star connection is 1.73 times of phase voltage. It leads the phase voltage by an angle of 30°. VL-L = 1.73×311 = 538.66 V.

8. The slope of the V-I curve of a solar cell is 66.1°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between voltage and current is a straight line.
a) 3.5 Ω
b) 2.2 Ω
c) 2.5 Ω
d) 2.9 Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: The slope of the V-I curve of a solar cell is resistance. The slope given is 66.1° so R=tan(66.1°)=2.2 Ω. The slope of the I-V curve is reciprocal of resistance.

9. SCIM has a _________
a) Shorter life
b) Medium life
c) Longer life
d) Infinite life
View Answer

Answer: c
Explanation: SCIM stands for squirrel cage induction motor. It has high efficiency, maintenance-free operation, and long life because of rigidness nature.
advertisement

10. The power factor of a SCIM generally is ___________
a) .1-.2
b) .6-.8
c) .3-.4
d) .5-.7
View Answer

Answer: b
Explanation: At light loads, the current drawn is largely a magnetizing current due to the air gap and hence the power factor is low. The power factor of a SCIM generally is .6-.8.

11. Calculate the active power in a 11710 H inductor.
a) 8245 W
b) 1781 W
c) 0 W
d) 1964 W
View Answer

Answer: c
Explanation: The inductor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the inductor so the angle between V & I is 90°. P = VIcos90° = 0 W.

12. Calculate the frequency of the waveform i(t) = sin(πt+π÷4)+sin(πt+π÷74).
a) .5 Hz
b) .8 Hz
c) .1 Hz
d) .9 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The fundamental time period of the sine wave is 2π. The time period of i(t) is L.C.M {2,2}=2 sec. The frequency of the waveform is 1/2 = .5 Hz. The time period is independent of phase shifting and time-shifting.

13. Full form of CEL is ____________
a) Central Electronics Limited
b) Central Electrical Limited
c) Circle Electronics Limited
d) Circle Electrical Limited
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of CEL is Central Electronics Limited. It is a Government of India enterprise founded in 1974. It is a publicly listed company.
advertisement

14. Full form of BEL is ____________
a) Busy Electronics Limited
b) Burden Electrical Limited
c) Bharat Electronics Limited
d) Brahma Electrical Limited
View Answer

Answer: c
Explanation: The full form of BEL is Bharat Electronics Limited. It is a Government of India enterprise founded in 1954. It is a publicly listed company.

15. Material used for making solar cell is _________
a) Silicon
b) Carbon
c) Sodium
d) Magnesium
View Answer

Answer: a
Explanation: Material used for making solar cells is Silicon. It is a naturally obtained semi-conductor. It has a lower cut-off voltage and minimum energy bandgap.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn