Electric Drives Questions and Answers – Solid-State Devices – Thyristors

«
»

This set of Electric Drives Quiz focuses on “Solid-State Devices – Thyristors”.

1. The value of latching current is more than holding current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The latching current is the minimum anode current at which SCR starts conducting. Holding current is the anode below which SCR stops conduction. The latching current is 2-3 times more than the holding current.
advertisement

2. SCR is a current controlled device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: SCR is a current controlled device. It can be explained using a two transistor model. When the gate pulse is applied, then it will start conduction.

3. Calculate the value of safety factor using the data: tc=12 msec, tq=6 msec.
a) 4
b) 2
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the safety factor is the ratio of the circuit turn-off time and device turn-off time. S.F=tc÷tq=12÷6=2.

4. For successful commutation circuit turn-off time ______ device turn-off time.
a) <
b) >
c) =
d) ~
View Answer

Answer: b
Explanation: For successful commutation circuit turn-off time must be greater than the device turn-off time. The excess stored charged carriers should be removed from the gate junction in order to avoid false triggering.

5. SCR is a __________ device.
a) Uncontrolled
b) Semi-controlled
c) Fully controlled
d) Voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: The SCR is a semi-controlled device. Turn-on time can be controlled by using a gate pulse but commutation circuit is required to turn off the device.
advertisement

6. Holding current of the SCR is ___________
a) > than latching current
b) < than latching current
c) = to latching current
d) ≥ than latching current
View Answer

Answer: b
Explanation: Holding current of the SCR is less than the latching current. The value of latching current is 2-3 times than holding current.

7. If holding current of an SCR is 6 mA then its latching current should be ___________
a) 4 mA
b) 5 mA
c) 12 mA
d) 6 mA
View Answer

Answer: c
Explanation: If holding current of an SCR is 6 mA then its latching current should be 12 mA. The latching current is 2-3 times more than the holding current.

8. If latching current of an SCR is 10 mA then its holding current should be ____________
a) 5 mA
b) 7 mA
c) 8 mA
d) 4 mA
View Answer

Answer: a
Explanation: The latching current is 2-3 times more than the holding current. If a latching current of an SCR is 10 mA then its holding current should be 5 mA. Holding current=(latching current)÷2=10÷2=5 mA.

9. Which of the following is used to protect SCR from overcurrent?
a) Heat sink
b) Fuse
c) Snubber circuit
d) Zener diode
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuse and circuit breakers are used to protect SCR from overcurrent. When current exceeds the certain limit they cut down the supply of current in the circuit.
advertisement

10. Which of the following is used to protect SCR from thermal conditions?
a) Heat sink
b) Voltage clamping device
c) Zener diode
d) Snubber circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: SCR is mounted on a heat sink. When temperature exceeded the rating of the SCR excess amount of heat is dissipated through the help of the heat sink.

11. Which of the following is used to protect SCR from d(i)/d(t) condition?
a) Inductor
b) Capacitor
c) Heat sink
d) Fuse
View Answer

Answer: a
Explanation: Inductor is used to protect SCR from d(i)/d(t) condition. The inductor does not allow the sudden change in current.

12. Which of the following is used to protect SCR from d(v)/d(t) condition?
a) Capacitor
b) Fuse
c) Snubber circuit
d) Inductor
View Answer

Answer: c
Explanation: Snubber circuit is used to protect SCR from d(v)/d(t) condition. Snubber circuit consists of a Capacitor and resistor. The capacitor does not allow the sudden change in voltage and resistor resists the discharging of the capacitor.

13. A snubber circuit is used with thyristor in ____________
a) Parallel
b) Series
c) Anti-parallel
d) Series or Parallel
View Answer

Answer: a
Explanation: A snubber circuit is used with thyristor in parallel. Snubber circuit is used to protect SCR from d(v)/d(t) condition. Snubber circuit consists of a Capacitor and resistor.
advertisement

14. When maximum power loss occurs?
a) Rise time
b) Delay time
c) Spread time
d) Rise time or Delay time
View Answer

Answer: a
Explanation: Rise time is very low (1-4 μsec). During rising, time anode voltage and anode current are very high. Power loss(V×I) is very high.

15. Calculate the value of Vpeak if crest factor=47 and Vr.m.s=6 V.
a) 282 V
b) 300 V
c) 290 V
d) 286 V
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the crest factor is Vpeak÷Vr.m.s. The value of Vpeak is (crest factor) × Vr.m.s = 47×6 = 282 V. It signifies the ratio of Vpeak and Vr.m.s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn