Electric Drives Questions and Answers – Solar Powered Vehicles

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solar Powered Vehicles”.

1. When was the first electric car invented?
a) 1830
b) 1985
c) 1832
d) 1945
View Answer

Answer: c
Explanation: The first electric car was developed by Robert Anderson in 1832. It was the first crude electric vehicle. Electric cars are the future of the automobile industry.
advertisement

2. The moving coil instrument measures the ___________ of the signal.
a) Average value
b) R.M.S value
c) Zero value
d) Half value
View Answer

Answer: b
Explanation: The moving coil instrument measures the R.M.S value of the signal. The moving coil instrument can be used to measure the DC value.

3. The PMMC instrument measures the average value of the signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Permanent magnetic moving coil instrument measures the average value of the signal. It is not suitable for AC measurement as pointer fluctuates in case of AC measurement.

4. Which of the relationship is correct in Ferromagnetic motor?
a) T ∝ (Ia)2
b) T ∝ (Ia)0
c) T ∝ Ia
d) T2 ∝ Ia
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of flux remains constant in Ferromagnetic motor. The torque in the Ferromagnetic motor is directly proportional to the armature current.

5. Calculate Fill factor using the data: Pmax=5 W, Voc=0 V, Isc=1 A.
a) ∞
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Fill factor is the ratio of the maximum obtainable power to the product of the open-circuit voltage and short circuit current. F.F = Pmax ÷ (Voc×Isc) = 5/0 = ∞.
advertisement

6. Electric Vehicles are generally powered by __________
a) Aluminum batteries
b) Lead-acid batteries
c) Sodium batteries
d) Magnesium batteries
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric vehicles are generally powered by Lead-acid batteries. They consist of lead electrodes with H2SO4 as an electrolyte.

7. Calculate the line voltage in star connection when phase voltage=315 V.
a) 545.5 V
b) 548.6 V
c) 547.8 V
d) 585.8 V
View Answer

Answer: a
Explanation: The line voltage in the case of star connection is 1.73 times of phase voltage. It leads the phase voltage by an angle of 30°. VL-L=1.73×315=545.5 V.

8. Who coined the term battery?
a) George Franklin
b) Benjamin Fernandes
c) Benjamin Franklin
d) George Bush
View Answer

Answer: c
Explanation: Benjamin Franklin was the first who coined the term battery. Batteries were the main source of electrical energy before the invention of generators.

9. Who invented the battery?
a) Alessandro Volta
b) Alexander Bell
c) Alessandro Bell
d) Tim Southee
View Answer

Answer: a
Explanation: A battery converts the chemical energy into electrical energy. Alessandro Volta invented the battery in 1800. He was an Italian scientist.
advertisement

10. Combination of cells is known as the battery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A battery is a combination of cells connected in parallel and series. It converts chemical energy into electrical energy.

11. Calculate the active power in a 315 F capacitor.
a) 45 W
b) 81 W
c) 0 W
d) 64 W
View Answer

Answer: c
Explanation: The capacitor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the capacitor so the angle between V & I is 90°. P = VIcos90° = 0 W.

12. Calculate the frequency of the waveform v(t) = sin(πt+π÷4) + sin(πt+π÷74) + sin(πt+π÷56).
a) .1 Hz
b) .8 Hz
c) .5 Hz
d) .2 Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: The fundamental time period of the sine wave is 2π. The time period of i(t) is L.C.M {2,2,2}=2 sec. The frequency of the waveform is 1/2=.5 Hz. The time period is independent of phase shifting and time-shifting.

13. The diode conducts only when current flows from anode to cathode.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Diode is a unidirectional device. It starts conduction when current flows from cathode to anode of the diode. It is a bipolar device.
advertisement

14. Full form of EV is ____________
a) Energy voltage
b) Electric vehicles
c) Electric voltage
d) Energy vehicles
View Answer

Answer: b
Explanation: Full form of EV is Electric Vehicles. It uses an electric motor for the machine propulsion. It does not cause pollution as there is no tail-to-pipe emission.

15. Full form of ICV is ____________
a) Internal combustion vehicles
b) Internet combustion vehicles
c) Internally combined vehicles
d) Internet combined vehicles
View Answer

Answer: b
Explanation: Full form of ICV is Internal combustion vehicle. It requires fuel for propulsion. It consists of a piston attached in a cylinder chamber.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn