Electric Drives Questions and Answers – Solid-State Switching Circuits – Three-Phase Energy Recovery Systems

«
»

This set of Electric Drives Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Solid-State Switching Circuits – Three-Phase Energy Recovery Systems”.

1. Rectifiers are used to convert DC power into variable AC power.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inverters are used to convert DC power into variable AC power. The variable AC power means variable frequency and variable voltage level.
advertisement

2. Short circuit problem is severe in case of current source inverter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Short-circuit problem is severe in case of voltage source inverter. The output voltage of VSI is fixed but the output current depends upon the load. When Z=0, I=V÷Z=∞.

3. Full form of KERS is ___________
a) The kinetic energy recovery system
b) The kinetic ever recovery system
c) Kin ever recovery system
d) The kinetic energy recovery store
View Answer

Answer: a
Explanation: Full form of KERS is the Kinetic energy recovery system. The systems recover the kinetic energy from the heat generated by the car’s braking.

4. Full form of IGBT is ___________
a) Insulated gate bipolar transistor
b) Insulated gate bipolar transducer
c) Insulator gate bidirectional transducer
d) Insulated gate bidirectional transistor
View Answer

Answer: a
Explanation: Full form of IGBT is Insulated gate bipolar transistor. It is a 3-terminal device, bipolar in nature. It can be used as a switch.

5. Flywheel is analogous to ___________
a) Chemical battery
b) Mechanical battery
c) Nuclear battery
d) Electrostatic battery
View Answer

Answer: b
Explanation: A flywheel is a heavy wheel that stores a high amount of rotational kinetic energy. It requires a lot of force to spin the wheel.
advertisement

6. Energy is stored in Flywheel in the form of __________
a) Kinetic energy
b) Electrical energy
c) Solar energy
d) Wind energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Energy is stored in Flywheel in the form of kinetic energy. It stores the rotational kinetic energy.

7. Calculate the coefficient of fluctuation of speed using the data: Vmax(Fluctuation)=25 m/sec, Vmean=12 m/sec.
a) 2.08
b) 2.16
c) 2.34
d) 2.74
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of fluctuation of speed is the ratio of the maximum fluctuation speed and mean speed. C.F = Vmax(Fluctuation) ÷ Vmean = 25÷12 = 2.08.

8. Calculate the maximum fluctuation of speed using the data: Vmax=23 m/sec, Vmin=13 m/sec.
a) 12
b) 10
c) 14
d) 15
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum fluctuation of speed is the difference between the maximum speed and minimum speed. Maximum fluctuation of speed= Vmax – Vmin = 23 – 13 = 10.

9. Calculate Kinetic energy of the object of mass = 7 Kg moving in a straight line with a velocity of 12 m/s.
a) 504 J
b) 502 J
c) 503 J
d) 509 J
View Answer

Answer: a
Explanation: The Kinetic energy of the object of mass = 7 Kg moving in a straight line with a velocity of 12 m/s is .5×m×v2 = .5×7×12×12 = 504 J.
advertisement

10. Calculate the rotational kinetic energy of the object using the data: I=5 Kg-m2, ω=25 rad/sec.
a) 1.46 KJ
b) 1.56 KJ
c) 2.58 KJ
d) 3.15 KJ
View Answer

Answer: b
Explanation: The Kinetic energy of the object having a moment of inertia=5 kg-m2 rotating with an angular velocity equals to 25 rad/sec is .5×I×ω2 = .5×5×25×25 = 1.56 KJ.

11. Calculate the line voltage for 3-∅ 120° VSI if the value of DC supply is 96 V.
a) 68.25 V
b) 67.87 V
c) 66.25 V
d) 62.14 V
View Answer

Answer: b
Explanation: The line voltage for 3-∅ 120° VSI is (VDC÷√2)=.707×96=67.87 V. In 3-phase 120° VSI each phase conducts for 120° and only three switches from different phases conduct at a single time.

12. Calculate the phase voltage for 3-∅ 120° VSI if the value of DC supply is 78 V.
a) 30.45 V
b) 15.18 V
c) 31.84 V
d) 48.15 V
View Answer

Answer: c
Explanation: The line voltage for 3-∅ 120° VSI is (VDC÷√6)=31.84 V. In 3-phase 120° VSI each phase conducts for 120° and only three switches from different phases conduct at a single time.

13. Calculate the r.m.s value of thyristor current in 3-Φ Full wave converter for the load current=2 A and α=59°.
a) 1.15 A
b) 2.55 A
c) 2.07 A
d) 2.89 A
View Answer

Answer: a
Explanation: The r.m.s value of thyristor current in 3-Φ Full wave converter is Io√1÷3. It is the r.m.s value of the thyristor current. I(r.m.s) = Io√1÷3=1.15 A.
advertisement

14. Calculate the average value of thyristor current in 3-Φ Full wave converter for the load current=729 A and α=3°.
a) 254 A
b) 285 A
c) 247 A
d) 243 A
View Answer

Answer: d
Explanation: The average value of thyristor current in 3-Φ Full wave converter is Io÷3. It is the average value of the thyristor current. I(r.m.s) = Io÷3=243 A.

15. 1600 V rated 8 SCRs are connected in series. The operation voltage of the string is 4400. Calculate the string efficiency.
a) 34.37 %
b) 30.15 %
c) 38.48 %
d) 35.84 %
View Answer

Answer: a
Explanation: The string efficiency can be calculated using the formula
operation voltage ÷ (Number of SCRs×Rated voltage) = 4400÷(1600×8) = 34.37 %.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn