Electric Drives Questions and Answers – Power Rating Determination of Electric Motors for Different Applications

«
»

This set of Electric Drives Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Power Rating Determination of Electric Motors for Different Applications”.

1. Which one of the following motor is a 1-Φ AC motor?
a) Synchronous motor
b) Series motor
c) Shunt motor
d) Capacitor run
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitor run motor is a 1-Φ AC motor. The capacitor is used to provide a 90° phase difference between the currents of main and auxiliary winding.
advertisement

2. Current rating of the IM depends upon the cross-section area of the conductors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The current rating of the Induction motor depends upon the cross-section area of the conductors. Resistance ∝ 1÷Area, I ∝Area.

3. Voltage rating of the IM depends upon the insulation level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The voltage rating of the IM depends upon the insulation level. The insulation level is also decided on the basis of the over-voltages.

4. 450-seconds rated motor is preferable for __________
a) Light duty cranes
b) Medium duty cranes
c) Intermittent duty cranes
d) Heavy duty cranes
View Answer

Answer: a
Explanation: Light duty cranes are used in power plants, compressor plants. 450-seconds rated motor is preferable for light-duty cranes. They can safely operate for 450-seconds without exceeding the specified temperature.

5. Calculate the 3-∅ power developed in the IM using the following data: VL=20 V, IL=5 A, cosΦ=.8.
a) 138.56 W
b) 128.41 W
c) 163.78 W
d) 177.59 W
View Answer

Answer: a
Explanation: The power developed in the IM is √3VLILcos∅. The power is independent of time and frequency. P=√3VLILcos∅=√3×20×5×.8=138.56 W.
advertisement

6. The unit of the moment of inertia is Joule.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia is taken as the sum of the product of the mass of each particle with the square of their distance from the axis of the rotation. The unit of the moment of inertia is kg×m2=kgm2.

7. Calculate mark to space ratio if the system is on for 20 sec and off for 3 sec.
a) 6.66
b) 4.48
c) 8.2
d) 5.6
View Answer

Answer: a
Explanation: Mark to space ratio is Ton÷Toff. It is the ratio of time for which the system is active and the time for which is inactive. M = Ton÷Toff=20÷3=6.66.

8. Calculate the average power dissipated if the value of the duty cycle is .5 and Pmax=12 W.
a) 6 W
b) 5 W
c) 4 W
d) 3 W
View Answer

Answer: a
Explanation: The average power dissipated can be calculated using the relation Pavg=D×Pmax. The value of the average power is .5×12=6 W.

9. Full form of PWM.
a) Pulse width modulation
b) Pulse run modulation
c) Power width modulation
d) Pulse wisdom mode
View Answer

Answer: a
Explanation: PWM stands for pulse width modulation. This technique is used to alter the voltage level of the output of the inverter. We can control the voltage level using the PWM technique.
advertisement

10. What is the correct relationship between the phase voltage and line voltage in Delta connection with the positive sequence?
a) VL=Vp
b) VL=√3Vp
c) VL=√2Vp
d) IL=√2Ip
View Answer

Answer: a
Explanation: In the delta connection line voltage is the same as the phase voltage. The line current is √3 times of the phase current and leads by 30°.

11. What is the relationship between line and phase current in Star connection with the positive sequence?
a) VL=Vp
b) VL=√9Vp
c) VL=√2Vp
d) IL=Ip
View Answer

Answer: d
Explanation: In the star connection line current is the same as the phase current. The line voltage is √3 times of the phase voltage and leads by 30°.

12. Choose the correct relationship in delta connection with the positive sequence.
a) IL=Ip
b) VL=√3Vp
c) VL=Vp
d) IL=√3Ip
View Answer

Answer: d
Explanation: In the delta connection line voltage is the same as the phase voltage. The line current is √3 times of the phase current and leads by 30°.

13. Choose the correct relationship in Star connection with the positive sequence.
a) VL=Vp
b) VL=√3Vp
c) VL=√2Vp
d) IL=√3Ip
View Answer

Answer: b
Explanation: In the star connection line current is the same as the phase current. The line voltage is √3 times of the phase voltage and leads by 30°.
advertisement

14. Calculate the 3-∅ power developed in the IM connected in star using the following data: Vp=7 V, IL=7 A, cosΦ=.6.
a) 88.5 W
b) 88.4 W
c) 88.8 W
d) 88.2 W
View Answer

Answer: d
Explanation: The power developed in the IM is √3VLILcos∅. The power is independent of time and frequency. In star connection VL=√3Vp=12.12 V. P=√3VLILcos∅=3×20×5×.8=88.2 W.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn