Electric Drives Questions and Answers – Induction Motors Speed Control – Slip Energy Recovery

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Induction Motors Speed Control – Slip Energy Recovery”.

1. In the rotor voltage injection method, when an external voltage source is in phase with the main voltage then speed will ___________
a) Increase
b) Decrease
c) Remain unchanged
d) First increases then decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: In the rotor injection method, when an external voltage is in phase with the main voltage net voltage increases and the value of slip decreases and the value of rotor speed increases.
advertisement

2. A 2-pole, 3-phase, ______ Hz induction motor is operating at a speed of 550 rpm. The frequency of the rotor current of the motor in Hz is 2.
a) 9.98
b) 9.71
c) 9.12
d) 9.37
View Answer

Answer: d
Explanation: Given a number of poles = 2. Rotor speed is 550 rpm. Ns=120×f÷P=120×f÷2 = 60f rpm. S=Ns-Nr÷Ns. F2=sf. S=F2÷f. Supply frequency is 9.37 Hz.

3. Calculate the average value of the sinusoidal waveform x(t)=848sin(1.65πt+2π÷0.68).
a) 0
b) 78 V
c) 15 V
d) 85 V
View Answer

Answer: a
Explanation: Sinusoidal waveform is generally expressed in the form of V=Vmsin(Ωt+α) where Vm represents peak value, Ω represents angular frequency, α represents a phase difference. The average value of a sine wave is zero because of equal and opposite lobes areas.

4. R.M.S value of the periodic square waveform of amplitude 72 V.
a) 72 V
b) 56 V
c) 12 V
d) 33 V
View Answer

Answer: a
Explanation: R.M.S value of the periodic square waveform is Vm and r.m.s value of the trapezoidal waveform is Vm÷3½. The peak value of the periodic square waveform is Vm.

5. In the rotor voltage injection method, when an external voltage source is in opposite phase with the main voltage then speed will ___________
a) Increase
b) Decrease
c) Remain unchanged
d) First increases then decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: In the rotor injection method, when an external voltage is in opposite phase with the main voltage net voltage decreases and the value of slip increases and the value of rotor speed decreases.
advertisement

6. The rotor injection method is a part of the slip changing technique.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotor injection method comes under slip changing technique. It uses an external voltage source to change the slip value. The load torque remains constant here.

7. The slip recovery scheme is a part of the synchronous speed changing technique.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Slip recovery scheme comes under the synchronous speed changing technique. It uses an external induction machine to change the frequency value. The load torque remains constant here.

8. The slope of the V-I curve is 9.1°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between voltage and current is a straight line.
a) .16 Ω
b) .26 Ω
c) .25 Ω
d) .44 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 9.1° so R=tan(9.1°)=.16 Ω. The slope of the I-V curve is reciprocal of resistance.

9. If induction motor air gap power is 1.8 KW and gross developed power is .1 KW, then rotor ohmic loss will be _________ KW.
a) 1.7
b) 2.7
c) 3.7
d) 4.7
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotor ohmic losses are due to the resistance of armature windings. Net input power to the rotor is equal to the sum of rotor ohmic losses and mechanically developed power. Rotor ohmic losses=Air gap power-Mechanical developed power = 1.8-.1=1.7 KW.
advertisement

10. The power factor of a squirrel cage induction motor is ___________
a) High at light load only
b) High at heavy loads only
c) Low at the light and heavy loads both
d) Low at rate load only
View Answer

Answer: b
Explanation: At heavy loads, the current drawn is high due to which active power component increases. Increase in active power component increases the power factor of the machine.

11. At low values of slip, the electromagnetic torque is directly proportional to ___________
a) s
b) s2
c) s3
d) s4
View Answer

Answer: a
Explanation: At low values of slip, the electromagnetic torque is directly proportional to slip value. Due to heavy loading slip value decreases which increases the ratio of R2÷s.

12. Calculate the time period of the waveform v(t)=12sin(8πt+8π÷15)+144sin(2πt+π÷6)+ 445sin(πt+7π÷6).
a) 8 sec
b) 4 sec
c) 7 sec
d) 3 sec
View Answer

Answer: b
Explanation: The fundamental time period of the sine wave is 2π. The time period of z(t) is L.C.M {4,1,2}=4 sec. The time period is independent of phase shifting and time shifting.

13. Calculate the total heat dissipated in a resistor of 44 Ω when 0 A current flows through it.
a) 0 W
b) 2 W
c) 1.5 W
d) .3 W
View Answer

Answer: a
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 90°. P=I2R=0×0×44=0 W.
advertisement

14. The value of slip at which maximum torque occurs ________
a) R2÷X2
b) 4R2÷X2
c) 2R2÷X2
d) R2÷3X2
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum torque occurs when the slip value is equal to R2÷X2. Maximum torque is also known as breakdown torque, stalling torque and pull-out torque.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn