Electric Drives Questions and Answers – Dynamics – Transient Stability of an Electric Drive

«
»

This set of Tricky Electric Drives Questions and Answers focuses on “Dynamics – Transient Stability of an Electric Drive”.

1. What is the formula for the active power in the cylindrical rotor synchronous machine? (Eb represents armature emf, Vt represents terminal voltage, δ represents rotor angle, X represents reactance)
a) Eb×Vt×sinδ÷X
b) Eb×Vt2×sinδ÷X
c) Eb2×Vt×sinδ÷X
d) Eb×Vt×sinδ÷X2
View Answer

Answer: a
Explanation: The real power in the cylindrical rotor machine is Eb×Vt×sinδ÷X. It is inversely proportional to the reactance. The stability of the machine is decided by the maximum power transfer capability.
advertisement

2. Salient pole machines are more stable than cylindrical rotor machines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Salient pole machines are more stable than cylindrical rotor machines because of the high short circuit ratio and more real power transfer capability. The air gap length in salient pole machines is more as compare to cylindrical rotor machines.

3. The unit of reactive power is VAR.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The reactive power is the useless power in case of electric circuits. It is the energy trapped that keeps on oscillating between inductive and capacitive element. It plays a vital role in generating flux in electrical machines. It is expressed in Volt Ampere reactive.

4. Calculate the power factor during the resonance condition.
a) .58
b) .42
c) .65
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: During the resonance condition, the reactive power generated by the capacitor is completely absorbed by the inductor. Only active power flows in the circuit. Net reactive power is equal to zero and cosΦ=1.
advertisement

5. Calculate the reactive power in a 5 Ω resistor.
a) 7 VAR
b) 0 VAR
c) 2 VAR
d) 1 VAR
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 90°. Q = VIsin0 = 0 VAR.

6. What is the unit of the apparent or complex power?
a) VAR
b) VA
c) ohm
d) Volt
View Answer

Answer: b
Explanation: The apparent power in AC circuits is VI*. It is expressed in volt-amperes (VA). It consists of both active and reactive power. It is the vector sum of the real power and reactive power.

7. Calculate the value of the frequency of the DC supply.
a) 0 Hz
b) 50 Hz
c) 20 Hz
d) 10 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency is defined as the number of oscillations per second. It is reciprocal of the time period. DC supply magnitude is constant. It does not change with time so the frequency of DC supply is 0 Hz.
advertisement

8. The slope of the V-I curve is 0°. Calculate the value of resistance. The graph is parallel to the x-axis.
a) 1 Ω
b) 1.8 Ω
c) 0 Ω
d) 2.2 Ω
View Answer

Answer: c
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 0° so R=tan(0°)=0 Ω. The slope of the V-I curve is resistance. It behaves as a short circuit.

9. Calculate the value of the duty cycle if the system is on for 5 sec and off for 10 sec.
a) .333
b) .444
c) .201
d) .642
View Answer

Answer: a
Explanation: Duty cycle is Ton÷Ttotal. It is the ratio of time for which the system is active and the time taken by the signal to complete one cycle. D= Ton÷Ttotal=5÷15=.333.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

advertisement

To practice Tricky questions and answers on all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn