Electric Drives Questions and Answers – Speed Control of Series Motor

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Speed Control of Series Motor”.

1. A particular current is made up of two components: a 10 A and a sine wave of peak value 14.14 A. The average value of current is _________
a) Zero
b) 24.14 A
c) 10 A
d) 14.14 A
View Answer

Answer: c
Explanation: Average value of DC current is 10 A. Average value of AC current is 0 A as it is alternating in nature. The average value of current is 10+0 = 10 A.
advertisement

2. A 38-pole, 3-phase, 80 Hz induction motor is operating at a speed of 12 rpm. The frequency of the rotor current of the motor in Hz is __________
a) 75.2
b) 76.1
c) 79.2
d) 79.6
View Answer

Answer: b
Explanation: Given a number of poles = 8. Supply frequency is 50 Hz. Rotor speed is 720 rpm. Ns=120×f÷P=120×80÷38 = 252.63 rpm. S=Ns-Nr÷Ns = 252.63-12÷252.63 = .952. F2 = sf = .952×80 = 76.1 Hz.

3. Calculate the phase angle of the sinusoidal waveform i(t)=sin(.6πt+π÷.88).
a) 100π÷88
b) 100π÷8
c) 100π÷8
d) π÷88
View Answer

Answer: a
Explanation: Sinusoidal waveform is generally expressed in the form of V=Vmsin(ωt+α) where Vm represents peak value, ω represents angular frequency, α represents a phase difference.

4. Calculate the moment of inertia of the satellite having a mass of 79 kg and diameter of 83 cm.
a) 13.65 kgm2
b) 13.60 kgm2
c) 12.67 kgm2
d) 13.82 kgm2
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of the satellite can be calculated using the formula I=mr2. The mass of the satellite and diameter is given. I=(79)×(.415)2=13.60 kgm2. It depends upon the orientation of the rotational axis.

5. A particular voltage is made up of two components: a 5 A and a cosine wave of peak value 7.8 A. The average value of voltage is _________
a) Zero
b) 35.14 A
c) 78 A
d) 5 A
View Answer

Answer: d
Explanation: Average value of DC voltage is 5 A. Average value of AC current is 0 A as it is alternating in nature. The average value of current is 5+0 = 5 A.
advertisement

6. Armature reaction is demagnetizing in nature due to a purely capacitive load in the synchronous generator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to a purely capacitive load, armature current is in phase with the field magneto-motive force. Armature magneto-motive force produced due to this current will be in phase with the field flux. It will try to increase the net magnetic field.

7. Armature reaction is magnetizing in nature due to a purely resistive load in the synchronous generator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to a purely resistive load, armature current is in quadrature with the field magneto-motive force. Armature magneto-motive force produced due to this current will be in quadrature with the field flux. It will try to increase the net magnetic field.

8. The slope of the V-I curve is 4.9°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between voltage and current is a straight line.
a) .03 Ω
b) .08 Ω
c) .04 Ω
d) .07 Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 4.9° so R=tan(4.9°)=.08 Ω. The slope of the I-V curve is reciprocal of resistance.

9. Calculate the velocity of the satellite if the angular speed is 87 rad/s and radius is 7.4 m.
a) 643.8 m/s
b) 642.4 m/s
c) 641.9 m/s
d) 643.2 m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: The velocity of the satellite can be calculated using the relation V=Ω×r. The velocity is the vector product of angular speed and radius. V=Ω×r = 87×7.4 = 643.8 m/s.
advertisement

10. A 3-phase induction motor runs at almost 70 rpm at no load and 50 rpm at full load when supplied with power from a 50 Hz, 3-phase supply. What is the corresponding speed of the rotor field with respect to the rotor?
a) 20 revolution per minute
b) 30 revolution per minute
c) 40 revolution per minute
d) 50 revolution per minute
View Answer

Answer: a
Explanation: Supply frequency=50 Hz. No-load speed of motor = 70 rpm. The full load speed of motor=50 rpm. Since the no-load speed of the motor is almost 70 rpm, hence synchronous speed near to 70 rpm. Speed of rotor field=70 rpm. Speed of rotor field with respect to rotor=70-50= 20 rpm.

11. Calculate the active power in a 9.854 H inductor.
a) 4.98 W
b) 0 W
c) 8.59 W
d) 1 W
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the inductor so the angle between V & I is 90°. P=VIcos90° = 0 W.

12. Calculate the reactive power in a 45 Ω resistor with 1.78 A current flowing through it.
a) 28.8 VAR
b) 23.4 VAR
c) 25.82 VAR
d) 0 VAR
View Answer

Answer: d
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 0°. Q=VIsin(0°)=0 VAR.

13. Calculate the value of the frequency if the inductive reactance is 72 Ω and the value of the inductor is 7 H.
a) 1.63 Hz
b) 1.54 Hz
c) 1.78 Hz
d) 1.32 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency is defined as the number of oscillations per second. The frequency can be calculated using the relation XL = 2×3.14×f×L. F = XL÷2×3.14×L = 72÷2×3.14×7 = 1.63 Hz.
advertisement

14. Calculate the active power in a 2 Ω resistor with 8 A current flowing through it.
a) 125 W
b) 128 W
c) 123 W
d) 126 W
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 0°. P=I2R=8×8×2=128 W.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn