Electric Drives Questions and Answers – Dynamics – Types of Loads

»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dynamics – Types of Loads”.

1. Load torques can be classified into how many types?
a) Three
b) Two
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: b
Explanation: Load torques can have two types. They are active and passive load torques. Active load torques are able to run the motor under equilibrium conditions and their sign remains the same even if the motor rotation changes but passive load torques always opposes the motion by changing their sign with the change in rotation of the motor.
advertisement

2. Rolling mills exhibit what type of load torque characteristics?
a) Constant torque characteristics
b) Linearly rising torque characteristics
c) Non-Linearly rising torque characteristics
d) Non-Linearly decreasing torque characteristics
View Answer

Answer: d
Explanation: Rolling mills are an example of non-linearly decreasing torque characteristics because torque and speed exhibits inversely proportional relationships and power are constant.

3. What is the relationship between torque and speed in constant type loads?
a) Torque is independent of speed
b) Torque linearly increases with increase in speed
c) Torque non-linearly increases with an increase in speed
d) Torque non-linearly decreases with an increase in speed
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed hoist is a perfect example of constant type loads in which torque variation is independent of speed. The speed-torque characteristics of this type of load are given by T=K where K is a constant.

4. Torque inversely varies with the speed in the windage load torque component.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Torque varies with a square of speed in the windage load torque component whereas in coulomb torque component torque is constant.
advertisement

5. What type of force handles for active torques?
a) Strong nuclear forces
b) Weak nuclear forces
c) Gravitational forces
d) Electrostatic forces
View Answer

Answer: c
Explanation: Gravitational forces are responsible for active torques. Active torques due to gravitational forces can be obtained in the case of hoists, lifts or elevators and railway locomotives operating on gradients.

6. Passive torques always oppose the motion of the driven machine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Passive torques are due to friction or shear and deformation in elastic bodies. They always oppose the motion, restricting the motion of the machine.

7. Among the following which one exhibits linearly rising load torque characteristics?
a) Elevators
b) Rolling Mills
c) Fan load
d) Separately excited dc generator connected to the resistive load
View Answer

Answer: d
Explanation: Separately excited dc generator connected to the resistive load is an example of linearly rising load torque characteristics as the torque increases linearly with an increase in speed.
advertisement

8. What is the condition for the steady-state operation of the motor?
a) Load torque > Motor torque
b) Load torque <<<< Motor torque
c) Load torque = Motor torque
d) Load torque < Motor torque
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the dynamic equation of motor, load torque must be equal to motor torque so that motor should run at a uniform speed. If load torque is greater than motor torque, the motor will fail to start and if load torque is less than motor torque, the motor will run at a higher speed which can damage the shaft of the motor.

9. Choose the correct one. (* stands for multiplication, J represents the moment of inertia, w represents angular speed).
a) J*d(w)/dt = Load torque – Motor torque
b) J*d(w)/dt = Load torque + Motor torque
c) J*d(w)/dt = Motor torque – Load torque
d) J*d(w)/dt = Load torque * Motor torque
View Answer

Answer: c
Explanation: J*d(w)/dt = Motor torque – Load torque is the dynamic equation of the motor. Motor torque will try to aid the motion of the motor, but load torque will oppose the motion of motor that’s why it subtracts in the equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn