Electric Drives Questions and Answers – Induction Motors – Dynamic Braking(IM)

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Induction Motors – Dynamic Braking(IM)”.

1. Order of the circuit is the number of memory elements present in the circuit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The order of the circuit is the number of memory/storing elements which are non-separable present in the circuit. The examples of memory elements are capacitor, inductor.
advertisement

2. In Induction motor rotor laminations are thicker than stator laminations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The lamination thickness basically depends upon the frequency. The rotor frequency is s×f where f is stator supply frequency. The rotor laminations are thicker than stator laminations because rotor frequency is less.

3. Choose the Induction motor with peak speed.
a) 10 Pole
b) 12 Pole
c) 14 Pole
d) 16 Pole
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronous speed of Induction motor is Ns=120×f÷P. Ns∝(1÷P). The synchronous speed is inversely proportional to the pole. The maximum speed will be achieved with a minimum number of poles.

4. Which starting method is the best method in Induction motor?
a) Direct online starting
b) Autotransformer starting
c) Reactance starting
d) Star-Delta starting
View Answer

Answer: d
Explanation: The Star-Delta starting method is one of the best methods for the starting of the Induction motor. This method is cheaper and the line current in the star is 1÷3 times of in delta connection.

5. Induction motor is analogous to __________
a) Transformer
b) DC machine
c) Synchronous motor
d) Synchronous generator
View Answer

Answer: a
Explanation: The Induction motor is analogous to the transformer. It is also known as a rotating transformer. Both works on the principle of electromagnetic induction.
advertisement

6. Which type of Induction motor is best for pole changing method?
a) SCIM
b) WRIM
c) Single-phase IM
d) Linear IM
View Answer

Answer: a
Explanation: Pole changing method is used to control the speed of Induction motor. It is only applicable for SCIM because SCIM rotor is made up of aluminum, copper bars.

7. _________ motor operates at high power factor.
a) Capacitor start
b) Capacitor run
c) Shaded pole
d) Reluctance
View Answer

Answer: b
Explanation: In the capacitor run, the capacitor is permanently connected with auxiliary windings. The capacitor is used for reactive power compensation. It improves the power factor of the machine.

8. The use of the capacitor banks in the 3-phase Induction motor is ________
a) To increase the power factor
b) To decrease the speed
c) To increase the speed
d) To decrease the power factor
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitor banks are used with 3-phase Induction motor in order to improve the power factor of the machine. The inductor motor generally operates with .6-.8 power factor range.

9. The concept of the slip is used in ___________
a) Synchronous machine
b) Induction machine
c) DC machine
d) Transformer
View Answer

Answer: b
Explanation: The slip in the Induction motor is s = Ns-Nr÷ Ns. The slip existence is due to the relative speed between the stator magnetic field and rotor.
advertisement

10. Which type of Induction motor is best for e.m.f injection method?
a) SCIM
b) WRIM
c) Single-phase IM
d) Linear IM
View Answer

Answer: b
Explanation: E.M.F injection method is used to control the speed of Induction motor. It is only applicable for WRIM because WRIM rotor consists of copper windings connected in star connection. The external e.m.f can be connected with it using the slip rings.

11. The slots used in the Induction motor are ___________
a) Semi-closed
b) Closed
c) Vacuum
d) Open
View Answer

Answer: a
Explanation: The slots used in the Induction motor are semi-closed. Open slots are used in the synchronous machine. Semi-closed slots have moderate air gap and lesser flux leakage.

12. The slots used in the Synchronous machines are ___________
a) Closed
b) Semi-open
c) Vacuum
d) Open
View Answer

Answer: d
Explanation: The slots used in the Synchronous machine are open. Open slots have higher air gap and minimum flux leakage. The maximum power transfer capability increase due to a decrease in the leakage reactance.

13. The unbalanced set of 3-phase voltages causes ________
a) Positive sequence current
b) Negative sequence current
c) Zero sequence current
d) Half sequence current
View Answer

Answer: b
Explanation: The unbalanced set of 3-phase voltages causes a negative sequence current. The magnetic field generated due to negative sequence current is in the opposite direction to the fundamental magnetic field. This induces double the frequency current in the rotor side which causes overheating of the motor.
advertisement

14. The ratio of the rotor gross power and air gap power is _______
a) s
b) 1-s
c) 1+s
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of the rotor gross power and air gap power is 1-s. The air gap power in the induction motor is Pg and the rotor gross power is (1-s)×Pg. The ratio is 1-s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn