Electric Drives Questions and Answers – Dynamics – Quadrantal Diagram of Speed – Torque Characteristics

«
»

This set of Electric Drives Interview Questions and Answers focuses on “Dynamics – Quadrantal Diagram of Speed – Torque Characteristics “.

1. Regenerative braking mode can be achieved in which quadrant (V-I curve)?
a) Third
b) Second
c) Fourth
d) First
View Answer

Answer: b
Explanation: Regenerative braking is only available in second quadrant as power from motor is fed back to source. Back emf generated (Eb) is more than armature terminal (Vt) so it works as a generator.
advertisement

2. Fan type of loads exhibits which type of load torque characteristics?
a) Constant torque characteristics
b) Linearly rising torque characteristics
c) Non-Linearly rising torque characteristics
d) Non-Linearly decreasing torque characteristics
View Answer

Answer: c
Explanation: Torque produced by the fan is directly proportional to square of speed throughout the range of usable fan speeds. This type of loads exhibits non-linearly rising torque characteristics.

3. Type-A chopper is used for obtaining which type of mode?
a) Motoring mode
b) Regenerative braking mode
c) Reverse motoring mode
d) Reverse regenerative braking mode
View Answer

Answer: a
Explanation: Only motoring mode is available in case of step-down chopper (Type-A chopper). Value of output voltage (Vo) is less than the input voltage (Vin) in case of step-down chopper.

4. Calculate the value of angular acceleration of motor using the given data: J = 20 kg-m2, load torque = 20 N-m, motor torque = 60 N-m.
a) 5 rad/s2
b) 2 rad/s2
c) 3 rad/s2
d) 4 rad/s2
View Answer

Answer: b
Explanation: Using the dynamic equation of motor J*(angular acceleration) = Motor torque – Load torque: 20*(angular acceleration) = 60-20=40, angular acceleration=2 rad/s2.
advertisement

5. 230V, 10A, 1500rpm DC separately excited motor having resistance of .2 ohm excited from external dc voltage source of 50V. Calculate the torque developed by the motor on full load.
a) 13.89 N-m
b) 14.52 N-m
c) 13.37 N-m
d) 14.42 N-m
View Answer

Answer: b
Explanation: Back emf developed in the motor during full load can be calculated using equation Eb = Vt- I*Ra = 228 V and machine constant Km = Eb / Wm which is equal to 1.452. Torque can be calculated by using the relation T = Km* I = 1.452*10 = 14.52 N-m.

6. Boost converter is used to _________
a) Step down the voltage
b) Step up the voltage
c) Equalize the voltage
d) Step up and step down the voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: Output voltage of boost converter is Vo = Vin / 1 – D. Value of duty cycle is less than 1 which makes the Vo > Vin as denominator value decreases and becomes less than 1. Boost converter is used to step up voltage.

7. Reverse motoring mode is available in fourth quadrant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In reverse motoring mode motor rotates in opposite to original direction as direction of motor torque changes which makes the motor to run in opposite direction and load torque tries to oppose the motion of motor.
advertisement

8. Calculate the power developed by motor using the given data: Eb = 20V and I = 10 A. (Assume rotational losses are neglected)
a) 400 W
b) 200 W
c) 300 W
d) 500 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Power developed by motor can be calculated using the formula P = Eb*I = 20*10 = 200 W. If rotational losses are neglected, power developed becomes equal to the shaft power of motor.

9. Which one is an example of variable loss?
a) Windage loss
b) Hysteresis loss
c) Armature copper loss
d) Friction loss
View Answer

Answer: c
Explanation: Armature copper losses are variable losses as they depend on armature current which further depends on load. As load changes armature current changes hence armature copper losses (I2 * r) also changes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

advertisement

To practice all areas of Electric Drives for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn