Electric Drives Questions and Answers – Dynamics – Steady State Stability of Electric Drive

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dynamics – Steady State Stability of Electric Drive”.

1. A 4-pole lap wound generator with 720 armature conductors and a flux per pole of .003 Wb has an armature current of 50 A. The developed torque is _________
a) 17.25 N-m
b) 17.19 N-m
c) 16.54 N-m
d) 16.89 N-m
View Answer

Answer: b
Explanation: The developed torque in the motor is Km×I. The value of machine constant(Km) is Eb÷ωm = Φ×Z×P÷2×3.14×A = .003×720×4÷2×3.14×4 = .3438 Vs/rad. The developed torque is .3438×50 = 17.19 N-m.
advertisement

2. The generated e.m.f from 70-pole armature having 100 conductors driven at 10 rev/sec having flux per pole as 20 mWb, with wave winding is ___________
a) 730 V
b) 740 V
c) 700 V
d) 690 V
View Answer

Answer: c
Explanation: The generated e.m.f can be calculated using the formula Eb = Φ×Z×N×P÷60×A, Φ represent flux per pole, Z represents the total number of conductors, P represents the number of poles, A represents the number of parallel paths, N represents speed in rpm. In wave winding number of parallel paths are 2. Eb = .02×70×100×600÷60×2 = 700 V.

3. The unit of current is Tesla.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The current is the amount of charge that can flow through an area in a given amount of time. It is mathematically represented as d(q)/d(t). It is expressed in terms of Ampere.

4. Calculate the moment of inertia of the sphere having a mass of 12 kg and radius of 78 cm.
a) 7.888 kgm2
b) 7.300 kgm2
c) 7.545 kgm2
d) 7.552 kgm2
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of the egg can be calculated using the formula I=Σmiri2. The mass of egg and radius is given. I=(12)×(.78)2=7.300 kgm2. It depends upon the orientation of the rotational axis.
advertisement

5. The most suitable servo-motor application is __________
a) AC series motor
b) DC series motor
c) AC two-phase induction motor
d) DC shunt motor
View Answer

Answer: d
Explanation: DC shunt motor has definite no-load speed, so they don’t ‘run away’ when the load is suddenly thrown off provided the field circuit remains closed. The speed for any load within the operating range of the motor can be readily obtained.

6. In a DC series motor, the electromagnetic torque developed is proportional to ______
a) Ia
b) Ia2
c) Ia3
d) Ia.5
View Answer

Answer: b
Explanation: In a DC series motor, the electromagnetic torque developed is equal to KmΦIa. In a DC series, the motor field winding is connected in series with the armature so the flux in the field winding is proportional to current. T = KmΦIa α Ia2.

7. Calculate the value of the time period if the frequency of the signal is 70 sec.
a) 0.014 sec
b) 0.013 sec
c) 0.017 sec
d) 0.079 sec
View Answer

Answer: a
Explanation: The time period is defined as the time after the signal repeats itself. It is expressed in second. T = 1÷F=1÷70=.014 sec.
advertisement

8. The slope of the V-I curve is 90°. Calculate the value of resistance.
a) 1.732 Ω
b) 1.608 Ω
c) 1.543 Ω
d) 1.648 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 90° so R=tan(90°)=infinite Ω. It behaves as an open-circuit.

9. In a DC shunt motor, the electromagnetic torque developed is proportional to ______
a) Ia
b) Ia2
c) Ia3
d) Ia.5
View Answer

Answer: a
Explanation: In a DC shunt motor, the electromagnetic torque developed is equal to KmΦIa. In a DC shunt, the motor field windings are connected separately and excited by a constant DC voltage. T = KmΦIa α Ia.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

advertisement

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn