Electric Drives Questions and Answers – Solar Powered Pump Drives

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solar Powered Pump Drives”.

1. The output power of the centrifugal pump is proportional to the _________ of the speed.
a) Square
b) Cube
c) Square-root
d) Cube-root
View Answer

Answer: b
Explanation: The output power of the centrifugal pump is proportional to the cube of the speed. They require a small torque to start.
advertisement

2. There are four types of Water pumps.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two types of Water pumps. Centrifugal and reciprocating are the major types of water pumps.

3. The output of the Solar panel is DC.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The output of the solar panel is DC. Inverters are used at the output terminals of the solar panel in order to convert DC into AC.

4. Which of the relationship is correct in Permanent magnet DC motor?
a) T ∝ (Ia)2
b) T ∝ (Ia)0
c) T ∝ Ia
d) T2 ∝ Ia
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of flux remains constant in Permanent magnet DC motor. The torque in the PMMC motor is directly proportional to the armature current.

5. Calculate Fill factor using the data: Pmax=5 W, Voc=5 V, Isc=1 A.
a) 5
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: Fill factor is the ratio of the maximum obtainable power to the product of the open-circuit voltage and short circuit current. F.F=Pmax÷(Voc×Isc)=5/5=1.

6. Full form of ICE is ____________
a) Internal Combustion Engine
b) International Combustion Engine
c) Iterative Combustion Engine
d) Iterative Commercial Engine
View Answer

Answer: a
Explanation: Full form of ICE is International Combustion Engine. It consists of pistons inside the closed chamber in order to drive the machine.
advertisement

7. Which of the relationship is correct in Permanent magnet DC motor?
a) E ∝ (N)2
b) E ∝ (N)0
c) E ∝ N
d) E2 ∝ N
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of flux remains constant in Permanent magnet DC motor. The back e.m.f in the PMMC motor is directly proportional to the speed.

8. Full form of SSS is ____________
a) Saur Sujala Yojana
b) Saur Solar Yojana
c) Solar Sun Yojana
d) Sun Sujala Yojana
View Answer

Answer: a
Explanation: Full form of SSS is Saur Sujala Yojana. It is an initiative by the Government of India to encourage people to use solar energy as an energy source.

9. Who made the first solar cell?
a) Gerald Pearson
b) Tim Bell
c) Tim Cook
d) Nicola Tesla
View Answer

Answer: a
Explanation: The first solar cell was made by Gerald Pearson in 1954 in Bell laboratories. It was a lithium-silicon photovoltaic cell.

10. When was the first solar cell invented?
a) 1950
b) 1954
c) 1965
d) 1952
View Answer

Answer: b
Explanation: The first solar cell was made by Gerald Pearson in 1954 in Bell laboratories. It was a lithium-silicon photovoltaic cell.

11. Who invented the first Solar car?
a) Ian Bell
b) Trent Boult
c) Jon Woakes
d) William G. Cobb
View Answer

Answer: d
Explanation: The first solar car was invented by William G. Cobb in 1955. It was a 15-inch vehicle. It was made by General Motors.

12. The power factor of a WRIM generally is ___________
a) .1-.2
b) .6-.8
c) .3-.4
d) .5-.7
View Answer

Answer: d
Explanation: At light loads, the current drawn is largely a magnetizing current due to the air gap and hence the power factor is low. The power factor of a WRIM generally is .5-.7.
advertisement

13. Full form of BHEL is ____________
a) Bharat Heavy Electronics Limited
b) Bharat Heavy Electrical Limited
c) Bharat Hero Electronics Limited
d) Busy Hero Electrical Limited
View Answer

Answer: b
Explanation: Full form of BHEL is Bharat Heavy Electrical Limited. It is a Government of India enterprise founded in 1964. It is a publicly listed company.

14. Calculate peak-peak voltage if Vmax=0 V and Vmin=9 V.
a) -5 V
b) -6 V
c) -9 V
d) -10 V
View Answer

Answer: c
Explanation: Peak-Peak voltage is equal to the difference between the maximum and minimum voltage. It is mathematically represented as Vp-p=Vmax-Vmin=0-9=-9 V.

15. Calculate the De-rating factor if the string efficiency is 5 %.
a) .95
b) .55
c) .65
d) .85
View Answer

Answer: a
Explanation: De-rating factor is used to measure the reliability of a string. The value of the De-rating factor is 1-(string efficiency)=1-.05=.95.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn