Electric Drives Questions and Answers – Electric Motors – Regenerative Braking

«
»

This set of Electric Drives Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Motors – Regenerative Braking”.

1. Regenerative braking is not possible in a series motor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In regenerative braking, the motor acts as a generator. The back emf is more than the terminal voltage in case of regenerative braking.
advertisement

2. Regenerative is the best electrical braking among all braking techniques.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In regenerative braking, the power is fed back to the source from the battery. The kinetic energy of the motor shaft is converted into electrical energy.

3. Full form of SCIM.
a) Squirrel cage induction motor
b) Solid cage induction motor
c) Square cage induction motor
d) Squirrel cage inverter motor
View Answer

Answer: a
Explanation: SCIM stands for squirrel cage induction motor. SCIM rotor is made up of aluminum, copper bars. There are no armature conductors involved in it.

4. Wound rotor induction motor has better ________ characteristics than Squirrel cage induction motor.
a) Starting
b) Running
c) Modified
d) Quasi-state
View Answer

Answer: a
Explanation: Wound rotor induction motor has better starting characteristics because external resistance can be connected to it using slip rings to start the motor. In the case of SCIM, no external resistance can be connected to the rotor side.

5. All circuits are always _________
a) Networks
b) Resistors
c) Capacitors
d) Inductors
View Answer

Answer: a
Explanation: The network is defined as the interconnection of electrical elements that may or may not has a closed path. The circuit is defined as the interconnection of an element that must have at least one closed path. All circuits are always networks but vice-versa is not true.

6. The dead network does not have any _________
a) Dependent source
b) Independent source
c) Resistor
d) Capacitor
View Answer

Answer: b
Explanation: In the case of the dead network there are no independent sources available in the electrical circuit. The Thevenin voltage of the circuit is zero because no force is available to drive the current in the circuit.
advertisement

7. During short circuit condition, the voltage is equal to ________
a) 2 V
b) 0 V
c) 1 V
d) 3 V
View Answer

Answer: b
Explanation: During the short circuit condition, the voltage is equal to zero volts. According to Ohm’s law, V=IR=0 V. The value of the current can be positive, negative or zero.

8. When 5 A current flows into the positive terminal of voltage source 6 V. Calculate the power delivered by the source.
a) -30 W
b) 36 W
c) -43 W
d) 50 W
View Answer

Answer: a
Explanation: When the current enters the positive terminal of an element it will always absorb the power and when the current leaves the positive terminal it will deliver the power. Power delivered is -5×6=-30 W.

9. When 10 A current leaves the positive terminal of resistance 5Ω. Calculate the power absorbed by the resistance.
a) -308 W
b) 500 W
c) -63 W
d) 60 W
View Answer

Answer: b
Explanation: When the current enters the positive terminal of an element it will always absorb the power and when the current leaves the positive terminal it will deliver the power. Power delivered is 100×5=500 W.

10. Calculate the equivalent inductance when two inductors are connected in series of values 4 H and 9 H.
a) 13 H
b) 10 H
c) 11 H
d) 12 H
View Answer

Answer: a
Explanation: When two inductors are connected in series their equivalent inductance is equal to the sum of the individual inductances. Leq=L1+L2=4+9=13 H.

11. Calculate the equivalent resistance when three resistances are connected in series of values 8 Ω, 3 Ω, 1 Ω.
a) 12 Ω
b) 18 Ω
c) 15 Ω
d) 16 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: When three resistances are connected in series their equivalent resistance is equal to the sum of the individual resistances. Req=R1+ R3+R2=12 Ω.

12. Calculate the active power in an inf Ω resistor with 0 current flowing through it.
a) inf MW
b) 4.44 MW
c) 12 MW
d) 6.18 MW
View Answer

Answer: a
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 0°. P=I2R=0×0×inf=inf MW.
advertisement

13. When 15 A current flows into the positive terminal of voltage source 60 V. Calculate the power delivered by the source.
a) -900 W
b) 936 W
c) -943 W
d) 950 W
View Answer

Answer: a
Explanation: When the current enters the positive terminal of an element it will always absorb the power and when the current leaves the positive terminal it will deliver the power. Power delivered is -15×60=-900 W.

14. Source transformation is not valid for ___________
a) Ideal voltage source
b) Ideal current and voltage source
c) Practical voltage source
d) Practical current source
View Answer

Answer: b
Explanation: Source transformation is not valid for an ideal current and voltage source. The internal resistance for ideal voltage and current source is zero due to which source transformation is not valid.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn