Electric Drives Questions and Answers – Induction Motors – Controlling Speed by Adjusting the Supply Frequency

«
»

This set of Electric Drives Questions and Answers for Experienced people focuses on “Induction Motors – Controlling Speed by Adjusting the Supply Frequency”.

1. 40 V, 7 A, 70 rpm DC separately excited motor having a resistance of 0.3 ohms excited by an external dc voltage source of 4 V. Calculate the torque developed by the motor on half load.
a) 18.10 N-m
b) 4.24 N-m
c) 40.45 N-m
d) 52.64 N-m
View Answer

Answer: a
Explanation: Back emf developed in the motor during the full load can be calculated using equation Eb = Vt-I×Ra = 37.9 V and machine constant Km = Eb÷Wm which is equal to 5.17. Torque can be calculated by using the relation T = Km× I = 5.17×3.5 = 18.10 N-m.
advertisement

2. Calculate the active power developed by a motor using the given data: Eb = 5.5 V and I = .5 A.
a) 2.75 W
b) 2.20 W
c) 5.30 W
d) 5.50 W
View Answer

Answer: a
Explanation: Power developed by the motor can be calculated using the formula P = Eb×I = 5.5×.5 = 2.75 W. If rotational losses are neglected, the power developed becomes equal to the shaft power of the motor.

4. Calculate the value of the angular acceleration of the motor using the given data: J = .1 kg-m2, load torque = 45 N-m, motor torque = 55 N-m.
a) 100 rad/s2
b) 222 rad/s2
c) 300 rad/s2
d) 400 rad/s2
View Answer

Answer: a
Explanation: Using the dynamic equation of motor J×(angular acceleration) = Motor torque – Load torque: .1×(angular acceleration) = 55-45=10, angular acceleration = 100 rad/s2.

4. Calculate the moment of inertia of the tennis ball having a mass of 7 kg and diameter of 152 cm.
a) 3.55 kgm2
b) 4.47 kgm2
c) 2.66 kgm2
d) 1.41 kgm2
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia of the tennis ball can be calculated using the formula I=mr2×.5. The mass of the ball and diameter is given. I=(7)×.5×(.76)2=2.66 kgm2. It depends upon the orientation of the rotational axis.

5. Calculate the moment of inertia of the thin spherical shell having a mass of 7.8 kg and diameter of 145.6 cm.
a) 2.72 kgm2
b) 5.96 kgm2
c) 5.45 kgm2
d) 2.78 kgm2
View Answer

Answer: a
Explanation: The moment of inertia of the thin spherical shell can be calculated using the formula I=mr2×.66. The mass of the thin spherical shell and diameter is given. I=(7.8)×.66×(.728)2=2.72 kgm2. It depends upon the orientation of the rotational axis.
advertisement

6. Calculate the time period of the waveform y(t)=87cos(πt+289π÷4).
a) 2 sec
b) 37 sec
c) 3 sec
d) 1 sec
View Answer

Answer: a
Explanation: The fundamental time period of the cosine wave is 2π. The time period of y(t) is a 2π÷π=2 sec. The time period is independent of phase shifting and time shifting.

7. Calculate the useful power developed by a motor using the given data: Pin = 10 W, Ia = .6 A, Ra=.2 Ω. Assume frictional losses are 2 W and windage losses are 3 W.
a) 4.928 W
b) 1.955 W
c) 1.485 W
d) 1.488 W
View Answer

Answer: a
Explanation: Useful power is basically the shaft power developed by the motor that can be calculated using the formula Psh = Pdev-(rotational losses). Pdev = Pin-Ia2Ra = 10-.62(.2)=9.92 W. The useful power developed by the motor is Psh = Pdev-(rotational losses) = 9.92 –(5) = 4.928 W.

8. The slope of the V-I curve is 86.5°. Calculate the value of resistance. Assume the relationship between voltage and current is a straight line.
a) 16.34 Ω
b) 15.88 Ω
c) 48.43 Ω
d) 54.57 Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The slope of the V-I curve is resistance. The slope given is 16.34° so R=tan(16.34°)=16.34 Ω. The slope of the I-V curve is reciprocal of resistance.

9. Calculate the active power in a 7481 H inductor.
a) 1562 W
b) 4651 W
c) 0 W
d) 4654 W
View Answer

Answer: c
Explanation: The inductor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the inductor so the angle between V & I is 90°. P = VIcos90 = 0 W. Voltage leads the current in case of the inductor.
advertisement

10. Calculate the active power in a 56 F capacitor.
a) 6.45 W
b) 0 W
c) 15.45 W
d) 14.23 W
View Answer

Answer: b
Explanation: The capacitor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the capacitor so the angle between V & I is 90°. P=VIcos90 = 0 W. Current leads the voltage in case of the capacitor.

11. Calculate the active power in .an 18.064 H inductor.
a) 4.48 W
b) 17.89 W
c) 0 W
d) 25.45 W
View Answer

Answer: c
Explanation: The inductor is a linear element. It only absorbs reactive power and stores it in the form of oscillating energy. The voltage and current are 90° in phase in case of the inductor so the angle between V & I is 90°. P = VIcos90 = 0 W.

12. Calculate the active power in a 1.7 Ω resistor with 1.8 A current flowing through it.
a) 5.5 W
b) 5.1 W
c) 5.4 W
d) 5.7 W
View Answer

Answer: a
Explanation: The resistor is a linear element. It only absorbs real power and dissipates it in the form of heat. The voltage and current are in the same phase in case of the resistor so the angle between V & I is 0°. P=I2R=1.8×1.8×1.7=5.5 W.

13. Calculate the value of the time period if the frequency of the signal is .48 sec.
a) 2 Hz
b) 3 Hz
c) 7 Hz
d) 9 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The time period is defined as the time after the signal repeats itself. It is expressed in second. T = 1÷F=1÷.48=2 Hz.
advertisement

14. Choose the correct in the case of V/F control.
a) Ns-Nr=constant
b) Ns*Nr=constant
c) Ns%Nr=constant
d) Ns+Nr=constant
View Answer

Answer: a
Explanation: In variable frequency control Ns-Nr remains constant. V/f control is part of the synchronous speed changing technique. It is the most used technique in controlling the induction motor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Drives.

To practice all areas of Electric Drives for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn