Probability and Statistics Questions and Answers – Mathematical Expectation

«
»

This set of Probability and Statistics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mathematical Expectation”.

1. The expectation of a random variable X(continuous or discrete) is given by _________
a) ∑xf(x), ∫xf(x)
b) ∑x2 f(x), ∫x2 f(x)
c) ∑f(x), ∫f(x)
d) ∑xf(x2), ∫xf(x2)
View Answer

Answer: a
Explanation: The expectation of a random variable X is given by the summation (integral) of x times the function in its interval. If it is a continuous random variable, then summation is used and if it is discrete random variable, then integral is used.
advertisement

2. Mean of a random variable X is given by _________
a) E(X)
b) E(X2)
c) E(X2) – (E(X))2
d) (E(X))2
View Answer

Answer: a
Explanation: Mean is defined as the sum of the function in its domain multiplied with the random variable’s value. Hence mean is given by E(X) where X is a random variable.

3. Variance of a random variable X is given by _________
a) E(X)
b) E(X2)
c) E(X2) – (E(X))2
d) (E(X))2
View Answer

Answer: c
Explanation: Variance of a random variable is nothing but the expectation of the square of the random variable subtracted by the expectation of X (mean of X) to the power 2. Therefore the variance is given by E(X2) – (E(X))2.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Mean of a constant ‘a’ is ___________
a) 0
b) a
c) a/2
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Let f(x) be the pdf of the random variable X.
Now, E(a) = ∫af(x)
= a∫f(x)
= a(1) = a.

5. Variance of a constant ‘a’ is _________
a) 0
b) a
c) a/2
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: V(a) = E(a2) – (E(X))2
= a2 – a2
= 0.
advertisement

6. Find the mean and variance of X?

x 0 1 2 3 4
f(x) 1/9 2/9 3/9 2/9 1/9

a) 2, 4/3
b) 3, 4/3
c) 2, 2/3
d) 3, 2/3
View Answer

Answer: a
Explanation: Mean = \(E(X) = ∑f(x) = 0(\frac{1}{9}) + 1(\frac{2}{9}) + 2(\frac{3}{9}) + 3(\frac{2}{9}) + 4(1/9) \)
= 2
Variance \( = E(X^2)-(E(X))^2 = (0 + \frac{2}{9} + \frac{12}{9} + \frac{28}{9} + \frac{26}{9}) – 4 \)
\( = \frac{4}{3} \).
advertisement

7. Find the expectation of a random variable X?

x 0 1 2 3
f(x) 1/6 2/6 2/6 1/6

a) 0.5
b) 1.5
c) 2.5
d) 3.5
View Answer

Answer: b
Explanation: \(E(X) = 0(\frac{1}{6}) + 1(\frac{2}{6}) + 2(\frac{2}{6}) + 3(\frac{1}{6}) = 1.5. \)
advertisement

8. Find the expectation of a random variable X if f(x) = ke-x for x>0 and 0 otherwise.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: \(\int_0^∞ ke^{-x} dx = 1 \)
kГ(1) = 1
k = 1
Now, \(E(X) = \int_0^∞ xe^{-x} dx = Г(2) = 1.\)

9. Find the mean of a random variable X if f(x) = x – 52 for 0<x<1 and 2x for 1<x<2 and 0 otherwise.
a) 3.5
b) 3.75
c) 2.5
d) 2.75
View Answer

Answer: b
Explanation: \(E(X) = \int_0^1 (x-5/2)dx+∫_1^2(2x)dx+0 \)
\(= (\frac{x^3}{3} – \frac{5x^2}{4}) \) {from 0 to 1} \( + (\frac{2x^3}{3}) \) {from 1 to 2}
\(= \frac{1}{3} – \frac{5}{4} + \frac{16}{3} – \frac{2}{3} \)
= 3.75.

10. Find the mean of a continuous random variable X if f(x) = 2e-x for x>0 and -ex for x<0.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: \(E(X) = \int_0^∞ 2xe^{-x} dx + \int_{-∞}^0 xe^x dx \)
= 2 Г(2) + Г(2) = 3.

11. What is moment generating function?
a) Mx(t) = E(etx)
b) Mx(t) = E(e-tx)
c) Mx(t) = E(e2tx)
d) Mx(t) = E(et)
View Answer

Answer: a
Explanation: Moment generating function is nothing but the expectation of etX. So, the function is multiplied with etX before performing the integration or summation.

12. Find the Moment Generating Function of f(x) = x for 0<x<1 and 2-x for 1<x<2 and 0 otherwise.
a) \((\frac{e^t-1}{t})^2 \)
b) \((\frac{e^{-t}-1}{t})^2 \)
c) \((\frac{e^{2t}-1}{t})^2 \)
d) \((\frac{e^{2t}-1}{t^2}) \)
View Answer

Answer: a
Explanation: Mx(t) = E(etx) = \(\int_0^1 xe^{tx} dx+\int_1^2 (2-x) e^{tx} dx + 0 = (\frac{e^t-1}{t})^2. \)

13. E(X) = npq is for which distribution?
a) Bernoulli’s
b) Binomial
c) Poisson’s
d) Normal
View Answer

Answer: b
Explanation: In binomial distribution, probability of success is given by p and that of failure is given by q and the event is done n times. The mean of this distribution is given by npq.

14. E(X) = λ is for which distribution?
a) Bernoulli’s
b) Binomial
c) Poisson’s
d) Normal
View Answer

Answer: c
Explanation: In Poisson’s distribution, there is a positive constant λ which is the mean of the distribution and variance of the distribution.

15. E(X) = μ and V(X) = σ2 is for which distribution?
a) Bernoulli’s
b) Binomial
c) Poisson’s
d) Normal
View Answer

Answer: d
Explanation: In Normal distribution, the mean and variance is given by μ and σ2 respectively. In case of standard normal distribution the mean is 0 and the variance is 1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Probability and Statistics.

To practice all areas of Probability and Statistics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.