Mathematics Questions and Answers – Statistics – Mean of Grouped Data

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Statistics – Mean of Grouped Data”.

1. What is statistics?
a) Statistics is the collection of data
b) Statistics is the collection, classification and interpretation of data
c) Statistics is the classification of data
d) Statistics is the interpretation of data
View Answer

Answer: b
Explanation: Statistics is derived from the language and is a branch of mathematics that deals with the collection, classification and interpretation of data.
advertisement

2. Who is the pioneer that contributed to the development of statistics?
a) Albert Einstein
b) Lewis Capaldi
c) Ronald Fisher
d) Harold Fisher
View Answer

Answer: c
Explanation: Sir Ronald Fisher contributed to the development of new theories in statistics. Statistics deals with the collection, classification and interpretation of data.

3. What is Range?
a) Largest value – Smallest value
b) Smallest value – Largest value
c) Mid value – Average value
d) Average value – Mid value
View Answer

Answer: a
Explanation: Range is defined as the difference between the largest value and the smallest value of the variable in a distribution.
R = L – S     where L = Largest value, S = Smallest value.
advertisement
advertisement

4. What is the formula for the arithmetic mean?
a) \(\frac {Number \, of \, the \, observations}{Sum \, of \, observations}\)
b) \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
c) \(\frac {Product \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
d) \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Product \, of \, the \, observations}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Arithmetic mean can also be called the average of given variables in a distribution. The formula for arithmetic mean is the ratio of the sum of the observations to the number of observations.
Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)

5. Mean of the data can be represented as x = \(\frac {\sum f i xi}{\sum fi}\).
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Let f1, f2 …. fn are the frequencies of respective observations x1, x2 …. xn. Then the mean of the data can be written as x = \(\frac {f1 x1+f2x2+⋯+fnxn}{f1+f2+⋯+fn}\)
x = \(\frac {\sum f i xi}{\sum fi}\)
advertisement

6. What is the arithmetic mean of the observations 2, 8.2, 3, 9, 11.2, 4?
a) 5.5
b) 8.45
c) 6.23
d) 7.1
View Answer

Answer: c
Explanation: Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
= \(\frac {2+8.2+3+9+11.2+4}{6}\)
= 6.23

7. What is the mean of 142, 143, 145, 158, 139?
a) 135.4
b) 145.4
c) 0.23
d) 135.5
View Answer

Answer: b
Explanation: Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
= \(\frac {142+143+145+158+139}{5}\)
= 145.4
advertisement

8. Find the sum of the observations if the mean is 143 and the number of observations is 8.
a) 1148
b) 1344
c) 1244
d) 1144
View Answer

Answer: d
Explanation: Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
143 = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{8}\)
Sum of the observations = 143 × 8
= 1144

9. Find the sum of the observations if the mean is 23 and the number of the observations is 11?
a) 283
b) 256
c) 293
d) 253
View Answer

Answer: d
Explanation: Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
23 = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{11}\)
Sum of the observations = 23 × 11
= 253
advertisement

10. Find the number of observations if the sum of the observations is 37.4 and the mean of the observations is 6.23?
a) 9
b) 7
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Arithmetic mean = \(\frac {Sum \, of \, the \, observations}{Number \, of \, observations}\)
6.23 = \(\frac {37.4}{Number \, of \, observations}\)
Number of the observations = \(\frac {37.4}{6.23}\)
= 6

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter