Finite Element Method Questions and Answers – One Dimensional Problems – Galerkin Approach

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “One Dimensional Problems – Galerkin Approach”.

1. Galerkin technique is also called as _____________
a) Variational functional approach
b) Direct approach
c) Weighted residual technique
d) Variational technique
View Answer

Answer: c
Explanation: The equivalent of applying the variation of parameters to a function space, by converting the equation into weak formulation. Galerkin’s method provide powerful numerical solution to differential equations and modal analysis. The Galerkin method of weighted residuals, the most common method of calculating the global stiffness matrix in the finite element method.
advertisement

2. In the equation, \(\int_{L} \sigma^T \epsilon(\phi)Adx -\int_{L} \phi^T f Adx -\int_{L}\phi^Tdx – \sum_{i}\phi_i P_i=0\) First term represents _______
a) External virtual work
b) Virtual work
c) Internal virtual work
d) Total virtual work
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given equation first term represents internal virtual work. Virtual work means the work done by the virtual displacements. The principle of virtual work is equivalent to the conditions for static equilibrium of a rigid body expressed in terms of total forces and torques. The virtual work done by internal forces is called internal virtual work.

3. Considering element connectivity, for example for element ψ=[ψ1, ψ2]n for element n, then the variational form is ______________
a) ψT(KQ–F)=0
b) ψ(KQ-F)=0
c) ψ(KQ)=F
d) ψ(F)=0
View Answer

Answer: a
Explanation: Element connectivity means Assemble the element equations. To find the global equation system for the whole solution region we must assemble all the element equations. For formulation of a variational form for a system of differential equations. First method treats each equation independently as a scalar equation, while the other method views the total system as a vector equation with a vector function as a unknown.
advertisement
advertisement

4. Write the element stiffness matrix for a beam element.
a) K=\(\frac{2EI}{l}\)
b) K=\(\frac{2EI}{l}\begin{bmatrix}2 & 1 \\ 1 & 2 \end{bmatrix}\)
c) K=\(\frac{2E}{l}\begin{bmatrix}2 \\ 1 \end{bmatrix}\)
d) K=\(\frac{2E}{l}\begin{bmatrix}1 & 1 \\ 1 & 1 \end{bmatrix}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Element stiffness matrix means it is a matrix method that makes use of the members stiffness relations for computing member forces and displacements in the structures.

5. Element connectivities are used for _____
a) Traction force
b) Assembling
c) Stiffness matrix
d) Virtual work
View Answer

Answer: b
Explanation: Element connectivity means “Assemble the element equations. To find the global equation system for the whole solution region we must assemble all the element equations. In other words we must combine local element equations for all the elements used for discretization.
advertisement

6. Virtual displacement field is _____________
a) K=\(\frac{EA}{l}\)
b) F=ma
c) f(x)=y
d) ф=ф(x)
View Answer

Answer: d
Explanation: Virtual work is defined as work done by a real force acting through a virtual displacement. Virtual displacement is an assumed infinitesimal change of system coordinates occurring while time is held constant.

7. Virtual strain is ____________
a) ε(ф)=\(\frac{dx}{d\phi}\)
b) ε(ф)=\(\frac{d\phi}{dx}\)
c) ε(ф)=\(\frac{dx}{d\varepsilon}\)
d) ф(ε)=\(\frac{d\varepsilon}{d\phi}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Virtual work is defined as the work done by a real force acting through a virtual displacement. A virtual displacement is any displacement is any displacement consistent with the constraints of the structure.
advertisement

8. To solve a galerkin method of approach equation must be in ___________
a) Equation
b) Vector equation
c) Matrix equation
d) Differential equation
View Answer

Answer: d
Explanation: Galerkin method of approach is also called as weighted residual technique. This method of approach can be used for irregular geometry with a regular pattern of nodes. The solution function is substituted in a differential equation, this differential equation will not be satisfied and will give a residue.

9. By the Galerkin approach equation can be written as __________
a) {P}-{K}{Δ}=0
b) {K}-{P}{Δ}=0
c) {Δ}-{p}{K}=0
d) Undefined
View Answer

Answer: a
Explanation: Galerkin’s method of weighted residuals, the most common method of calculating the global stiffness matrix in fem. This requires the boundary element for solving integral equations.

advertisement

10. In basic equation Lu=f, L is a ____________
a) Matrix function
b) Differential operator
c) Degrees of freedom
d) No. of elements
View Answer

Answer: b
Explanation: The method of weighted residual technique uses the weak form of physical problem or the direct differential equation. The basic equation Lu=f in that L is an differential operator. It uses the principle of orthogonality between Residual function and basis function.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter