Finite Element Method Questions and Answers – Assembly of Global Stiffness Matrix for the Banded & Skyline Solutions

«
»

This set of Finite Element Method Questions and Answers for Freshers focuses on “Assembly of Global Stiffness Matrix for the Banded & Skyline Solutions”.

1. What is a banded matrix?
a) Sparse matrix
b) Rectangular matrix
c) Unit matrix
d) Square matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: In matrix theory band matrix is a sparse matrix, whose non-zero entities are confined to a diagonal band. Comprising the main diagonal and zero are more diagonals on either side.
advertisement

2. Skyline matrix storage is in the form of ______
a) Banded matrix
b) Sparse matrix
c) Singular matrix
d) Identity matrix
View Answer

Answer: b
Explanation: In scientific computing, skyline matrix storage or SKS or a variable banded matrix storage or envelope storage scheme is form of a sparse matrix storage format matrix that reduces the storage requirement of matrix more than banded storage.

3. Symmetry and sparsity of the global stiffness matrix can be approached by _____ methods.
a) One
b) Three
c) Two
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: In assembly of global stiffness matrix, the solution for finite element equations can take advantage of symmetry and sparsity of global stiffness matrix. There are two methods to identify them. They are banded approach and skyline approach methods.
advertisement
advertisement

4. Which of these was one of the methods for determining assembly of global stiffness matrix?
a) Galerkin approach
b) Skyline approach
c) Rayleigh method
d) Assembly method
View Answer

Answer: b
Explanation: In assembly of global stiffness matrix, there are two methods to determine the global stiffness matrices. They are banded approach and skyline approach. In which the assembly procedure of the matrix was easy.

5. In banded matrix, elements are _____ placed in stiffness matrix.
a) Singular
b) Determinant values
c) Directly
d) Indirectly
View Answer

Answer: c
Explanation: A band matrix is a sparse matrix whose non zero entities are confined to a diagonal band comprising the main diagonal and zero or more diagonals on either side. In the banded approach, the elements of each element stiffness matrix Ke are directly placed in banded matrix S.
advertisement

6. In Skyline matrix, the elements in a stiffness matrix can be placed in _______
a) Direct values
b) Determinant values
c) Load values
d) Vector form
View Answer

Answer: d
Explanation: In skyline matrix storage, or SKS or, variable band matrix storage or, envelope storage scheme is a form of a sparse matrix that reduces the storage requirement of the matrix more than banded storage. In skyline approach, the elements of Ke are placed in a vector form with certain identification pointers.

7. Formula for maximum span or half band width in banded approach is _____
a) me=[|i-j|+1]
b) \(\frac{y_2-y_1}{l_e}\)
c) q=lq
d) me=[2|i-j|+1]
View Answer

Answer: d
Explanation: The matrix has a given band width what we mean is that the band width is at most the quantity, not that it is necessarily exactly equal to that quantity. In a banded approach, half band width is as given
me=[2|i-j|+1]

advertisement

8. The first step of skyline assembly matrix involves evaluation of ____
a) Column height
b) Row height
c) Matrix height
d) Undefined
View Answer

Answer: a
Explanation: Skyline assembly matrix scheme of form of a sparse matrix that reduces the storage requirement of a matrix than banded approach. The first step of skyline assembly involves the evaluation of the skyline height or the column height for each diagonal location.

9. The second step in skyline approach is assembling the element stiffness values into _____
a) Row vector
b) Identity vector
c) Column vector
d) Determinant vector
View Answer

Answer: c
Explanation: Skyline assembly matrix scheme of form of sparse matrix that reduces the storage requirement of a matrix than banded approach. The second step in skyline approach is assembling the element stiffness values into column vector.
advertisement

10. The details of a skyline assembly matrix are implemented in a program called ____
a) Boolean program
b) Cholesky program
c) Truss program
d) Trussky program
View Answer

Answer: d
Explanation: As this assembly was done to trusses by default all the steps applied in skyline approach were implemented in program TRUSSKY.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter