Finite Element Method Questions and Answers – Numerical Integration

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Numerical Integration”.

1. Which method of approach is useful for evaluating four noded quadratic elements?
a) Numerical integration
b) Penality approach method
c) Gaussian quadrature approach
d) Rayleighs method
View Answer

Answer: c
Explanation: Gaussian quadrature is to select the n Gauss points and n weights such that provides an exact answer for polynomials f(ξ) of as large degree as possible. In other words, the Idea is that if the n-point integration formula is exact for all polynomials up to as high a degree as possible, then the formula will work well even if f is not a polynomial.
advertisement

2. One point formula in quadratic approach is ____
a) w1f(ξ1)
b) σ=εD
c) Nt=(1-ξ)(1-η)
d) Constant matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: In elementary algebra, the quadratic formula is the solution of the quadratic equation. There are other ways to solve the quadratic equation instead of using the quadratic formula, such as factoring, completing the square, or graphing. This is seen to be the familiar midpoint rule.

3. Two point formula of a quadratic approach is _____
a) X direction
b) w1f(ξ1)+w2f(ξ2)
c) Nt=(1-ξ)(1-η)
d) σ=D
View Answer

Answer: b
Explanation: In elementary algebra, the quadratic formula is the solution of the quadratic equation. There are other ways to solve the quadratic equation instead of using the quadratic formula, such as factoring, completing the square, or graphing. From this solution, we can conclude that n-point Gaussian quadrature will provide an exact answer if f is a polynomial of order (2n – 1) or less.
advertisement
advertisement

4. The extension of Gaussian quadrature to two-dimensional integrals of the form of _____
a) I≈\(\sum_{i=1}^{n}\sum_{j=1}^{n}\)wiwjf(ξij)
b) Natural co-ordinates
c) w1f(ξ1)+w2f(ξ2)
d) w1f(ξ1)
View Answer

Answer: a
Explanation: In numerical analysis, a quadrature rule is an approximation of the definite integral of a function, usually stated as a weighted sum of function values at specified points within the domain of integration. An n-point Gaussian quadrature rule, is a quadrature rule constructed to yield an exact result for polynomials of degree 2n − 1 or less by a suitable choice of the points xi and weights wi for i=1,…, n. The domain of integration for such a rule is conventionally taken as [−1, 1].

5. Stiffness integration for quadratic element for 2*2 matrix is ____
a) Nt=(1-ξ)(1-η)
b) kij=\(\sum_{IP=1}^{4}\)WIPIP
c) Nt=(1-η)
d) Nt=\(\frac{1}{4}\)(1-ξ)(1-η)
View Answer

Answer: b
Explanation: Stiffness is the rigidity of an object, the extent to which it resists deformation in response to an applied force. The complementary concept is flexibility or pliability: the more flexible an object is, the less stiff it is. A stiff equation is a differential equation for which certain numerical methods for solving the equation are numerically unstable, unless the step size is taken to be extremely small.
advertisement

6. The stresses in the quadratic element are not ______
a) Linear
b) Uniform
c) Constant
d) Undefined
View Answer

Answer: c
Explanation: The stress applied to a material is the force per unit area applied to the material. The maximum stress a material can stand before it breaks is called the breaking stress or ultimate tensile stress. Tensile means the material is under tension. The forces acting on it are trying to stretch the material.

7. The stresses are evaluated at the __________
a) Nodal points
b) Nodal displacements
c) Gauss points
d) Elements
View Answer

Answer: c
Explanation: The stress applied to a material is the force per unit area applied to the material. The maximum stress a material can stand before it breaks is called the breaking stress or ultimate tensile stress. The forces acting on it are trying to stretch the material. In numerical analysis, a quadrature rule is an approximation of the definite integral of a function, usually stated as a weighted sum of function values at specified points within the domain of integration.
advertisement

8. For quadrilateral with 2X2 integration gives _____ sets of stress values.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: d
Explanation: The stress applied to a material is the force per unit area applied to the material. The maximum stress a material can stand before it breaks is called the breaking stress or ultimate tensile stress. Tensile means the material is under tension. The forces acting on it are trying to stretch the material.

9. For degenerate four noded quadrilateral element the errors are _____
a) Constant
b) Uniform
c) Higher
d) Lesser
View Answer

Answer: c
Explanation: A degenerated element is an element whose characteristic face shape is quadrilateral, but is modeled with at least one triangular face. Degenerated elements are often used for modeling transition regions between fine and coarse meshes, or for modeling irregular and warped surfaces.
advertisement

10. Gauss points are also the points used for numerical evaluation of _____
a) Surfaces
b) ke
c) Elements
d) Planes
View Answer

Answer: b
Explanation: Stiffness is the rigidity of an object, the extent to which it resists deformation in response to an applied force. The complementary concept is flexibility or pliability: the more flexible an object is the less stiff it is. A stiff equation is a differential equation for which certain numerical methods for solving the equation are numerically unstable, unless the step size is taken to be extremely small.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter