Finite Element Method Questions and Answers – Plane Trusses

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plane Trusses”.

1. Plane trusses are also known as _____
a) One–dimensional trusses
b) Two-dimensional trusses
c) Three-dimensional trusses
d) Poly dimensional trusses
View Answer

Answer: b
Explanation: Truss elements are two- node members which allow arbitrary orientation in XYZ co-ordinate system. Truss transmits axial force only. Planar truss is one where all members and nodes lie within Two dimensional plane.
advertisement

2. A truss structure consists only ___ force members.
a) Only one
b) Two
c) Three
d) Poly
View Answer

Answer: b
Explanation: Truss elements are two node members which allow arbitrary orientation in XYZ co-ordinate system. Truss transmits axial force only, in general, three degree of freedom element. A truss structure consists only 2 truss members.

3. Plane truss element can be shown in _____
a) Local coordinate system
b) Global coordinate system
c) Local and global coordinate systems
d) Dimensional structure
View Answer

Answer: c
Explanation: Truss is one where all members and nodes lie within two dimensional plane. Truss is that elements of a truss have various orientation. These different orientations can be shown in local and global coordinate system.
advertisement
advertisement

4. The truss element is a _____ when we see it in a local co-ordinate system.
a) Three dimensional
b) One dimensional
c) Two dimensional
d) Thermal component
View Answer

Answer: b
Explanation: Truss is one where all members and nodes lie within two dimensional plane. Truss is that elements of a truss have various orientations. When we see a truss in local co-ordinate system, the element of a truss can be seen as one dimensional element.

5. Where l and m are direct cosines, then transformation matrix L is given by ___
a) \(\begin{bmatrix}l & 0 \\ m & 0\\0 & l\\0 & m \end{bmatrix}\)
b) \(\begin{bmatrix}l & 0 \\0 & m \end{bmatrix}\)
c) \(\begin{bmatrix}l & m \end{bmatrix}\)
d) \(\begin{bmatrix}l & m & 0 & 0\\0 & 0 & l & m \end{bmatrix}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The direct cosines l and m are introduced as l = cos θ and m=cos ф. These direction cosines are the cosines of the angles that the local x’-axis makes with the global x-, y- axes.
advertisement

6. Formula for direct cosine l=cosθ= ______
a) x2-x1
b) \(\frac{x_2}{l_e}\)
c) \(\frac{x_1}{l_e}\)
d) \(\frac{x_2-x_1}{l_e}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A truss is a two node element which allows arbitrary orientation in XYZ co-ordinate system. Planar truss is one where all the members and nodes lie within two dimensional plane.

7. The direct cosine m is given by formula cosф= ____
a) \(\frac{x_2-x_1}{l_e}\)
b) \(\frac{y_2-y_1}{l_e}\)
c) \(\frac{x_1-y_1}{l_e}\)
d) \(\frac{x_2-y_2}{l_e}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The direct cosines l and m are introduced as l=cosθ and m=cosф. These direction cosines are cosines of the angles of that local x’- axis makes with global x- and y- axes. Let (x1,y1) and (x2,y2) be the co-ordinates of nodes 1 and 2.
advertisement

8. Strain energy (U) in global co-ordinates can be written as ____
a) q’ T kq
b) q’ T k
c) k q
d) \(\frac{1}{2}\) q’ T kq
View Answer

Answer: d
Explanation: Strain energy is defined as the energy stored in the body due to deformation. Strain energy per unit volume is known as strain energy density and the area under stress- strain curve towards the point of deformation.

9. The stress σ in a truss element is given by ____
a) σ=E
b) σ=ε
c) σ=Eeε
d) σ=α
View Answer

Answer: c
Explanation: Stress is a physical quantity that expresses the internal forces that neighboring the particles of a continuous material exert on each other. Expression for element stresses can be obtained by noting that a truss element in local co-ordinates is simple two- force member.
advertisement

10. In a truss element, element temperature load is ___
a) θe=EeAe
b) θe=EeAeε0
c) θe=EeAeε0\(\begin{Bmatrix}l \\ m \end{Bmatrix}\)
d) θe=EeAeε0\(\begin{Bmatrix}-l \\ -m \\l\\m\end{Bmatrix}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: In a truss, temperature effect is arised then thermal stress problem is considered here. Since the element is simply a one dimensional element when viewed in local co-ordinate system, the element temperature load in the local co-ordinate system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter