Finite Element Method Questions and Answers – Three Dimensional Trusses

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Three Dimensional Trusses”.

1. In a 3-D truss element nodal displacement vector in a local co-ordinate is q’= ___
a) [q1]
b) [q2]
c) [q1,q2,q3]T
d) [q1,q2]T
View Answer

Answer: d
Explanation: Local co-ordinates are measurement indices into a local co-ordinate system or local co-ordinate space. Nodes will have nodal displacements or degrees of freedom which may include translations, rotations, and for special applications, higher order derivatives of displacements.
advertisement

2. Transformation between local and global co-ordinates is _____
a) q=Lq
b) q=L
c) q=L+q
d) q=\(\frac{L}{q}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Transformations are frequently used in linear algebra and computer graphics, since transformations can easily be represented, combined and computed.

3. For a 3D truss element, transformation matrix L between local and global co-ordinates is given by ___
a) \( \begin{bmatrix}l &0&0 \\ 0&m&0\\0&0&n\end{bmatrix}\)
b) \( \begin{bmatrix}l &m&n \end{bmatrix}\)
c) \( \begin{bmatrix}l&0&n \\ 0&m&0 \end{bmatrix}\)
d) \( \begin{bmatrix}l&m&n&0&0&0\\ 0&0&0&l&m&n\end{bmatrix}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A transformation matrix is a special matrix that can describe 2D and 3D transformations. Transformations are frequently used in linear algebra and computer graphics. Since transformations can be easily represented, combined and computed.
advertisement
advertisement

4. The direct cosines l, m, n are of local _____
a) z’- axes
b) x’- axes
c) y’- axes
d) None of the above
View Answer

Answer: b
Explanation: Direction cosine refers to the cosine of the angle between any two vectors and three co-ordinate axes. Direction cosines are analogous extension of the usual notion of the slope to higher dimensions. In a truss element the direction cosines l, m, n are of local co-ordinate of x’- axes.

5. The direction cosines l, m, n with respect to ____ x-, y-, z- axes respectively.
a) Local
b) Local and global
c) Global
d) Transformation
View Answer

Answer: c
Explanation: The direction cosines of a vector are the cosines of the angles between the vector and three co-ordinate axes. Direction cosines are analogous extension of the usual notion of the slope and higher dimensions. The direction cosines l, m, n are with respect to global x-,y-, z- axes .
advertisement

6. In 3D truss, formula for direct cosine l = _____
a) x2-x1
b) \(\frac{x_2}{l_e}\)
c) \(\frac{x_1}{l_e}\)
d) \(\frac{x_2-x_1}{l_e}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A truss is a two node element which allows arbitrary orientation in XYZ co-ordinate system. The 3D truss element can be treated as straight forward generalization of the 2D truss element.

7. The direct cosine m is given by formula ____
a) \(\frac{x_2-x_1}{l_e}\)
b) \(\frac{y_2-y_1}{l_e}\)
c) \(\frac{x_1-y_1}{l_e}\)
d) \(\frac{x_2-y_2}{l_e}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A truss is a two node element which allows arbitrary orientation in XYZ co-ordinate system. The 3D truss element can be treated as straight forward generalization of the 2D truss element.
advertisement

8. The direction cosine n is given by formula _____
a) \(\frac{x_2-x_1}{l_e}\)
b) \(\frac{y_2-y_1}{l_e}\)
c) \(\frac{z_2-z_1}{l_e}\)
d) Undefined
View Answer

Answer: c
Explanation: A truss is a two node element. The three D truss element can be treated as straight forward generalization of the 2D truss element.

9. In 3D truss element, the nodal displacement vector in global co-ordinates is _____
a) q= [q1,q2]
b) q= [q1,q2,q3]
c) q= [q1,q2,q3,q4,q5,q6]
d) Undefined
View Answer

Answer: c
Explanation: Nodes will have nodal displacements or degrees of freedom which may include translations, rotations, and for special applications, higher order derivatives of displacements.
advertisement

10. In a truss element, element temperature load is ___
a) θe=EeAe
b) θe=EeAeε0
c) θe=EeAeε0\(\begin{Bmatrix}l \\ m \end{Bmatrix}\)
d) θe=EeAeε0\(\begin{Bmatrix}-l \\ -m \\l\\m\end{Bmatrix}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: In a truss, temperature effect is arised then thermal stress problem is considered here. Since the element is simply a one dimensional element when viewed in local co-ordinate system, the element temperature load in the local co-ordinate system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter