Finite Element Method Questions and Answers – Velocity – Pressure Finite Element Model

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Velocity – Pressure Finite Element Model”.

1. In velocity-pressure formulation in FEM, which step is not used in the development of a weak form?
a) Multiply governing equations with weight functions
b) Integrating over the element domain
c) Integrating by parts
d) Performing coordinate transformation
View Answer

Answer: d
Explanation: In the development of weak form, we consider a typical element and develop the finite element model over it by following the three-step procedure. Firstly, multiply governing equations with weight functions and Integrate over the element domain. Secondly, perform integration by parts and, thirdly, define the coefficient of weight function.
advertisement

2. In the formulation of governing equations, which option does not signify the characteristics of a weight function?
a) Weight functions are multiplied to governing equations to obtain weak forms
b) Weight functions are interpreted from the physical setup of the problem
c) Weight function must denote a non-dimensional quantity
d) Weight function can be interpreted as a velocity
View Answer

Answer: c
Explanation: In the development of the weak form, we consider a typical element and multiply its governing equations with weight functions. They can be interpreted physically for a given equation; for example, in the momentum equation, the weight function must be interpreted as velocity. For the representing volume change, weight function is like pressure. Thus, it can be a dimensional quantity.

3. For a governing equation, what does one conclude from the weak formulation if it does not contain boundary integral involving weight function?
a) Integration by parts is used
b) Integration by parts is not used
c) The weight function is as a primary variable
d) The weight function is to be made continuous across inter-element boundaries
View Answer

Answer: b
Explanation: For a governing equation, the weak formulation does not contain boundary integral if there is no integration by parts used, this implies that the weight function is not a primary variable but a part of the secondary variables, this, in turn, requires that the weight function is not to be made continuous across inter-element boundary.
advertisement
advertisement

4. In FEM, which option is the correct weak form of the following momentum equation?
ρ\(\frac{\partial v_x}{\partial t}-\frac{\partial \sigma _{xx}}{\partial x}-\frac{\partial \sigma_{xy}}{\partial y}-f_x\)=0
a)l\(\int_{\Omega_e}[\rho w_1\frac{\partial v_x}{\partial t}+\frac{\partial w_1}{\partial x}\sigma_{xx}+\frac{\partial w_1}{\partial y}\sigma_{xy}-w_1 f_x]\)dxdy+∮c w1xxnxxyny)ds=0
b) l\(\int_{\Omega_e}[\rho w_1\frac{\partial v_x}{\partial t}+\frac{\partial w_1}{\partial x}\sigma_{xx}+\frac{\partial w_1}{\partial y}\sigma_{xy}-w_1 f_x]\)dxdy=0
c) l\(\int_{\Omega_e}[\rho w_1\frac{\partial v_x}{\partial t}+\frac{\partial w_1}{\partial x}\sigma_{xx}+\frac{\partial w_1}{\partial y}\sigma_{xy}-w_1 f_x]\)dxdy+∮c w1xxxy)ds=0
d) l\(\int_{\Omega_e} w_1[\rho\frac{\partial v_x}{\partial t}-\frac{\partial \sigma_{xx}}{\partial x}-\frac{\partial \sigma_{xy}}{\partial y}-f_x]\)dxdy++∮c w1xxnxxyny)ds=0
View Answer

Answer: a
Explanation: The three-step procedure obtains the weak forms of the momentum equation over an element. Firstly, multiply the governing equation with weight function w1 and integrate over the element domain Ωe. Secondly, perform integration by parts and thirdly define the coefficient of weight function. Thus, the weak form must contain two separate integrals, the terms \(\frac{\partial w_1}{\partial x}\) and σxxnx.

5. Using constitutive relations, what is the value of τxxif μ=0.3 and v=4x?
a) 0.24
b) 2.4
c) 0.12
d) 1.2
View Answer

Answer: b
Explanation: From constitutive relations, τxx=2μ\(\frac{\partial v_x}{\partial x}\), where μ is the coefficient of viscosity.
\(\frac{\partial v_x}{\partial x}\)
= \(\frac{\partial (4x)}{\partial x}\)
=4.
Thus τxx=2*μ*4.
Given μ=0.3
τxx=2*0.3*4
=2.4.
advertisement

6. Using constitutive relations, what is the value of τxyif μ=0.3 and v=4xy-6y?
a) 0.24x
b) 2.4x
c) 0.12x
d) 1.2x
View Answer

Answer: d
Explanation: From constitutive relations, τxy=μ\((\frac{\partial v_x}{\partial y}+\frac{\partial v_y}{\partial x})\), where μ is the coefficient of viscosity. On comparing v=4xy+6y with v=vx+vy, we get vx=4xy and vy =6y.
\(\frac{\partial v_x}{\partial y}+\frac{\partial v_y}{\partial x}\)
=4x+0
=4x.
Thus τxy=μ*(4x).
Given μ=0.3
τxx=0.3*4x
=1.2x.

7. If a governing equation represents volume change in an element, then the weight function in its weak form must be like a force that causes the volume change.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The governing equation \(\frac{\partial v_x}{\partial y}+\frac{\partial v_y}{\partial x}\) represents the volume change in an element of dimensions dx and dy. Therefore, the weight function (w) in its weak form must be like a force that causes the volume change. Volume changes occur under the action of hydrostatic pressure, hence w=-P.
advertisement

8. Which option is not correct concerning the pressure variable, P in the weak form of the momentum and continuity equation?
a) P is a primary variable
b) P is a part of the secondary variables
c) P=constant is the minimum continuity requirement for interpolation
d) It is discontinuous across inter-element boundaries
View Answer

Answer: a
Explanation: In the weak form of the continuity equation, there is no boundary integral involving weight function because no integration by parts is used, this implies that P is not a primary variable; it is a part of the secondary variables, this, in turn, requires that P not be made continuous across inter-element boundaries. The minimum continuity requirement for interpolation of P is that P=constant.

9. Which option is not correct concerning the velocity variables, vx and vy in the weak form of the momentum and continuity equation?
a) They are primary variables
b) The minimum continuity requirement for interpolation is that they are linear in x and y
c) The minimum continuity requirement for interpolation is that they are constant
d) They are continuous across the inter-element boundary
View Answer

Answer: c
Explanation: In the weak form of the continuity equation, the boundary integral involving weight function is present by the use of integration by parts. It implies that vx and vy are primary variables; this, in turn, requires that vx and vy to be continuous across inter-element boundaries. The minimum continuity requirement for interpolation of vx and vy is that they are linear in x and y.
advertisement

10. Which equation is the correct vector form of the finite element model of momentum and continuity equations in the flow domain?
a) MΔ+K11Δ+K12P=0
b) MΔ+K11Δ+K22P=F1
c) MΔ+K22Δ+K12P=F1
d) MΔ+K11Δ+K12P=F1
View Answer

Answer: d
Explanation: The equation MΔ+K11Δ+K12P=F1 gives the vector form of the finite element model of momentum and continuity equations in the flow domain, where F is force matrix, M is a mass matrix, K11is related to velocity term, K12 is related to the pressure term, P is the pressure matrix, and Δ is the velocity matrix.

11. For the vector form of the finite element model of momentum and continuity equations MΔ+K11Δ+K12P=0, what is the correct expression for mass matrix M?
a) M=∫ΩcρψTψdx
b) M=∫ΩcTψdx
c) M=∫ΩcTψdx
d) M=∫ΩcTψdx
View Answer

Answer: a
Explanation: The vector form of the finite element model in the flow domain is , MΔ+K11Δ+K12P=F1 where F is force matrix, M is a mass matrix, K11 is related to velocity term, K12 is related to the pressure term, P is the pressure matrix, and Δ is the velocity matrix. M is a mass matrix as it contains the mass density values of elements, thus M=∫ΩcρψTψdx, where ρ denotes the mass density.

12. For the vector form of the finite element model of momentum and continuity equations MΔ+K11Δ+K12P=0 what is the order of matrix F if the order of M is 2n x 2n?
a) 2n x 1
b) 1 x 2n
c) m x 2n
d) 2n x m
View Answer

Answer: a
Explanation: In the vector form, the terms M and K11 are of the order 2n x 2n, K12 is of the order 2n x m, K21 is of the order m x 2n. The equation MΔ+K11Δ+K12P=F1 gives the vector form, where F is force matrix, M is a mass matrix, K11 is related to velocity term, K12 is related to the pressure term, P is the pressure matrix, and Δ is the velocity matrix. Note that

13. In matrix algebra, if a matrix is positive definite, then all its eigenvalues are greater than zero.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A positive definite matrix is a symmetric matrix with all eigenvalues greater than zero. The FEM model of the continuity equation does not contain the pressure term, P. Therefore, the assembled equations also have zero in diagonal elements corresponding to the nodal values of P (i.e., the system of equations is not positive-definite).

14. What is the physical interpretation of the weight function w3 in the following weak form of the continuity equation?
-∫Ωew3\((\frac{\partial v_x}{\partial x}+\frac{\partial v_y}{\partial y})\)dxdy=0
a) Hydrostatic pressure
b) Axial force
c) Surface traction
d) Body force
View Answer

Answer: a
Explanation: The weak form of the continuity equation represents the volume change in an element of dimensions dx and dy. Therefore, the weight function (w3) must be like a force that causes the volume change. Volume changes occur under the action of hydrostatic pressure. Hence, w3 is like -P.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter