Finite Element Method Questions and Answers – Plane Elasticity – Weak Formulations

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plane Elasticity – Weak Formulations”.

1. In FEM, which method is not used to construct the weak forms and associated finite element model of the plane elasticity equations?
a) Principle of virtual displacements
b) The principle of minimum total potential energy
c) Weak form of governing differential equations
d) Hamiltonian principle
View Answer

Answer: d
Explanation: There are two different ways of constructing the weak forms and associated finite element model of the plane elasticity equations. The first one uses the principle of virtual displacements (or the principle of minimum total potential energy), while the second approach follows a three-step procedure to obtain a weak form of governing differential equations.
advertisement

2. In constructing the weak forms of plane elasticity problems, which option is not related to the principle of virtual displacements?
a) Displacements to strains
b) Strains to stresses
c) The equations of motion
d) Body forces
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the ways of constructing the weak forms and associated finite element model of the plane elasticity equations, the principle of virtual displacements (or the principle of minimum total potential energy) is expressed in terms of matrices relating displacements to strains, strains to stresses, and the equations of motion. This approach is used in most finite element texts on solid mechanics.

3. What is the correct form of the principle of virtual displacements applied to plane finite elastic element If Ve is the volume of element and se is its surface?
a) 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮se\(\hat{t_i}\)δuids
b) 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρu̇iδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮se \(\hat{t_i}\)δuids
c) 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV+\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮se \(\hat{t_i}\)δuids
d) 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρu̇iδui)dV\(\int_{V_e}\)fiδuidV+∮se \(\hat{t_i}\)δuids
View Answer

Answer: a
Explanation:The vector form of the principle of virtual displacements applied to plane finite elastic element with volume, Ve and surface, se is 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮se\(\hat{t_i}\) δuids, where “δ” denotes the variational operator, (σij and εij are the components of stress and strain tensors, respectively, and fi and ti are the components of the body force and boundary stress vectors, respectively.

advertisement
advertisement

4. In the weak formulation of the plane elasticity equations, even though the methods, the principle of virtual displacements and the three-step weak formulation, give, mathematically different finite element models, they are the same in their algebraic forms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two different ways of constructing the weak forms and associated finite element model of the plane elasticity equations. The first one is the principle of virtual displacements, while the second is a three-step procedure to obtain a weak form of governing differential equations. Of course, both methods give, mathematically, the same finite element model, but differ in their algebraic forms.

5. In the weak form of the principle of virtual displacements, 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮seiδuids , applied to plane finite elastic element,which term corresponds to virtual strain energy stored in the body?
a) \(\int_{V_e}\)(σijδεij)dV
b) ∮seiδuids
c) \(\int_{V_e}\)(ρü iδui)dV
d) \(\int_{V_e}\)fiδuidV
View Answer

Answer: a
Explanation: There are four terms in the vector form of the principle of virtual displacements applied to plane finite elastic element, 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮seiδuids. The first term in the equation corresponds to the virtual strain energy stored in the body.The second term deals with the kinetic energy stored in the body; the third term represents the virtual work done by the body force, and the fourth term represents the virtual work done by the surface traction.
advertisement

6. In the weak form of the principle of virtual displacements applied to a plane elastic finite element, what does the term \(\int_{V_e}\)(ρü iδui)dV correspond to?
a) Virtual strain energy
b) Kinetic energy
c) Virtual work done by the body force
d) Virtual work done by the surface traction
View Answer

Answer: b
Explanation: Thefour terms in the vector form of the principle of virtual displacements are present in the equation, 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮seiδuids. The given term corresponds to the kinetic energy stored in the body, the third term represents the virtual work done by the body force, and the fourth term represents the virtual work done by the surface traction.

7. Under plane elasticity, which force is responsible for doing the virtual work \(\int_{V_e}\)fiδuidV in the weak form of the principle of virtual displacements?
a) Body force
b) Concentrated loads
c) Surface traction force
d) Pressure force
View Answer

Answer: a
Explanation:Of the four terms present in the vector form of the principle of virtual displacements applied to plane finite elastic element, 0=\(\int_{V_e}\)(σijδεij+ρüiδui)dV-\(\int_{V_e}\)fiδuidV-∮seiδuids, the first term one corresponds to the virtual strain energy stored in the body. The second term corresponds to the kinetic energy stored in the body. The given term is the third term in the equation, and that represents the virtual work done by the body force.
advertisement

8. For a plane elasticity problem, which term in the weak form of the principle of virtual displacements is affected by a change in the applied surface traction forces?
a) \(\int_{V_e}\)(σijδεij)dV
b) ∮seiδuids
c) \(\int_{V_e}\)(ρü iδui)dV
d) \(\int_{V_e}\)fiδuidV
View Answer

Answer: b
Explanation:The vector form of the principle of virtual displacements applied to the plane finite elastic element consists of four terms. Two terms correspond to energy stored in the body. The term, ∮seiδuids represents the virtual work done by the surface traction forces, and thus, it is affected by a change in the applied surface traction forces.

9. If U,V denotes the components of the displacement vector, then which option is the correct primary nodal degrees of freedom present in the following figure of a plane elasticity problem?
Find the primary nodal degrees of freedom present in the figure of a plane elasticity problem
a) U1=V1=0
b) U2≠0, V2=0
c) U2=0, V2≠0
d) U1=V1≠0
View Answer

Answer: a
Explanation: A fixed connection implies that all components of displacement are zero, whereas roller support indicates that the displacement normal to the wall is zero. In the given problem, U and V denote the horizontal and vertical displacements, respectively, at the global ith node of the mesh. The specified primary degrees of freedom (i.e., displacements) include U1=V1= U10=V10=0, U2≠0 and V2≠0.
advertisement

10. If Fx, Fy denotes the components of the force vector, then which option is the correct secondary degrees of freedom present in the following figure of a plane elasticity problem?
Find the secondary degrees of freedom present in the figure of a plane elasticity problem
a) \(F_6^x=F_6^y\)≠0
b) \(F_7^x=F_7^y\)≠0
c) \(F_6^x\ne F_6^y\)=0
d) \(F_7^x\ne F_7^y\)=0
View Answer

Answer: d
Explanation: The procedure to calculate the nodal forces is the same as that used for the calculation of nodal sources single-variable problems, except that the nodal values must be decomposed into the x and y components. Since the distributed force is along the x coordinate, all nodal computed nodal forces are along the x coordinate. The specified secondary degrees of freedom (i.e., forces) include \(F_6^x=F_6^y=F_7^y=0\) But
\(F_7^x\)≠0.

11. For plane elasticity problems, which option represents the essential boundary conditions among the governing equations?
a) Displacements, ux and uy at the boundary
b) Surface traction at the boundary
c) The displacements (ux and uy) and surface traction at the boundary
d) Stresses in the element
View Answer

Answer: a
Explanation: For plane elasticity problems, the boundary conditions are one of the governing equations. There are two types of boundary conditions, namely, essential boundary conditions and natural boundary conditions. The displacements specified in the problem are the essential boundary condition or Dirichlet boundary condition.

12. If the equation ∫Ωche\((\frac{\partial w_1}{\partial x}\sigma_{xx}+\frac{\partial w_1}{\partial y}\)σxy-w1fx+ρw1\(\ddot{u_x})\)dxdy-∮Γchew1xxnxxyny)ds=0 represents the weak form of plane elasticity equations, then the weight functions w1 and w2 are the first variations of ux and uy, respectively.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The equations ∫Ωche\((\frac{\partial w_1}{\partial x}\sigma_{xx}+\frac{\partial w_1}{\partial y}\)σxy-w1fx+ρw1\(\ddot{u_x})\)dxdy-∮Γchew1xxnxxyny)ds=0 and ∫Ωche\((\frac{\partial w_2}{\partial x}\sigma_{xy}+\frac{\partial w_2}{\partial y}\)σyy-w2fy+ρw2\(\ddot{u_y})\)dxdy-∮Γchew2xynxyyny)ds=0 represents the weak forms of plane elasticity equations, where Ω is the area of cross-section of the domain, ┌ is a portion of element boundary, and the weight functions w1 and w2 are the first variations of ux and uy respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter